SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q31. The effort of a Porter governor (when the arms of the governor are equal and have equal inclination with the axis of the governor spindle) is equal to

\[\text { (a) } C(w+W) \]

 

\[\text { (b) } \frac{(w+W)}{C} \]

 

\[ \text { (c) } \frac{(w+W \times C)}{C}\]

 

\[\text { (d) } \frac{(C \times w+W)}{C} \text { . } \]

 

where w = Weight of ball of governor, W = Weight on sleeve, and C = Percentage increase in speed.

Ans: \[\text { (a) } C(w+W) \]

 

Q32. The effort of a Hartnell governor (where the moments due to weight of the arms and ball are neglected) is equal to

\[ \text { (a) } \frac{C}{S}\]

 

\[\text { (b) CS } \]

 

\[\text { (c) } \frac{1}{C S} \]

 

\[\text { (d) } \frac{S}{C} \text { . } \]

 

where C = Percentage increase in speed, and S = Spring force exerted on the sleeve.

Ans: \[\text { (b) CS } \]

 

Q33. The controlling force in case of Porter governor is provided by

(a) weight of balls 
(b) springs 
(c) both (a) and (c) 
(d) none of the above.

Ans:  (a) weight of balls

 

Q34. When the balance weights are introduced in a plane parallel to the plane of rotation of the disturbing weight, then the minimum number of balance weights, for balancing a single revolving disturbing weight, will be

(a) one 
(b) two 
(c) three 
(d) four.

Ans:  (b) two

 

Q35. For complete balance of the several revolving weights in different planes, the conditions is

(a) the vector sum of the forces must be zero 
(b) the vector sum of all the couples must be zero 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) both (a) and (b)

 

Q36. The frequency of the secondary force as compared to primary force is

(a) One-half 
(b) double 
(c) One-fourth 
(d) One-third. 

Ans:  (d) One-third.

 

Q37. The condition of balancing the reciprocating masses of a reciprocating engine is to balance

(a) primary forces couple 
(b) secondary forces only 
(c) primary couples only 
(d) all of the above 

 Ans:  (d) all of the above

 

Q38. When the angle of inclination of crank with inner dead centre of a reciprocating engine is 0°, then

(a) primary force is maximum 
(b) secondary force is maximum 
(c) primary force is minimum 
(d) both (a) and (b) 

 Ans:  (d) both (a) and (b)

 

Q39. A governor is said to isochronous when

(a) the equilibrium speed is constant for all radii of rotation of the balls within working range 
(b) the range of speed is zero for all radii of rotation of the balls within working range 
(c) any one of the above 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) any one of the above

 

Q40. The mean force exerted by the governor on the sleeve for a given change of speed is known as

(a) sensitiveness of governor 
(b) effort of governor 
(c) stability of governor 
(d) frictional force of governor.

Ans:  (b) effort of governor

 

 

1          3      4      5      6      7        

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply