SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q21. The controlling force, in case of Hartnell governor, is provided by

(a) weight of balls 
(b) springs 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) springs

 

Q22. The controlling force curve is a graph between controlling force and

(a) speed of rotation 
(b) radius of rotation 
(c) range of speed 
(d) lift of governor. 

Ans:  (b) radius of rotation

 

Q23. The controlling force curve is used to find out

(a) stability of a governor 
(b) sensitiveness of a governor 
(c) hunting of a governor 
(d) (a) and (b) only.

Ans:  (d) (a) and (b) only.

 

Q24. If for each speed within working range, there is only one radius of rotation of the governor’s balls, then the governor is said to be

(a) hunting 
(b) isochronous 
(c) stable 
(d) sensitive. 

Ans:  (c) stable

 

Q25. When a governor is over sensitive, the sleeve will oscillate between two extreme positions when there is a slightest change of speed. Then the governor is said to be

(a) hunting 
(b) isochronous 
(c) stable 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) hunting

 

Q26. The power of governor is

(a) the work done at the sleeve for a given percentage change of speed 
(b) equal to the product of governor effort and maximum equilibrium speed 
(c) equal to product of governor effort and the displacement of sleeve 
(d) both (a) and (c) 

Ans:  (d) both (a) and (c)

 

Q27. The power of a Porter governor (when the arms of the governor are equal and have equal inclination with the axis of the governor spindle) is equal to

\[\text { (a) }\left(\frac{1+2 C}{4 C}\right)(w \times W) \times h\]

 

\[\text { (b) }\left(\frac{1-2 C}{4 C^{2}}\right)(w+W) \times h \]

 

\[ \text { (c) }\left(\frac{4 C^{2}}{1+2 C}\right)(w \times W) \times h\]

 

\[\text { (d) }\left(\frac{4 C^{2}}{1-2 C}\right)(w+W) \times h \text { . } \]

 

where h = Height of governor, and C = Percentage increase in speed.

Ans:  \[ \text { (c) }\left(\frac{4 C^{2}}{1+2 C}\right)(w \times W) \times h\]

 

Q28. A weight attached to a rotating shaft is to be balanced by a weight B attached to the shaft and revolving in the same plane as the weight W. If ’r’ is the distance of centre of gravity of the revolving weight W from the axis of shaft and ‘b’ is the distance of centre of gravity of balancing weight B from the axis of shaft, then the necessary condition for balancing if

(a) W × b = B × r 
(b) W × B = b × r 
(c) W × r = B × b 
(d) W = B × b × r. 

Ans:  (c) W × r = B × b

 

Q29. Which of the following is a correct statement for balancing a revolving disturbing weight by a weight revolving in the same plane ?

(a) The condition for balancing is independent of speed. 
(b) The shall is in static and dynamic balance. 
(c) The centre of gravity is on the axis of the shaft and remains in a fixed position relative to the frame whether the shaft is rotating or standing still. 
(d) All of the above. 

Ans:  (d) All of the above.
 

 

Q30. A weight W attached to a rotating shaft is to be balanced. But it is not possible to introduce the single balance weight in the plane of rotation of the disturbing weight. Then the single balance weight is introduced in a plane parallel to the plane of rotation of the disturbing
weight. The system will be in

(a) static balance 
(b) dynamic balance 
(c) complete balance 
(d) none of the above.

Ans:  (a) static balance

 

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *