SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

 

Q11. When the angle of inclination of crank with inner dead centre of a reciprocating engine is 90°, then

(a) primary force is maximum 
(b) secondary force is maximum 
(c) primary force is zero  
(d) both (b) and (c) 

Ans: (d) both (b) and (c)

 

Q12. When the angle of inclination of crank with inner dead centre of a reciprocating engine is 45°, then

(a) primary force is maximum 
(b) secondary force is maximum 
(c) primary force is zero 
(d) secondary force is zero 

Ans:  (d) secondary force is zero

 

Q13. The term\[\left(\frac{W}{g} \omega^{2} r \frac{\cos 2 \theta}{n}\right)  \] in reciprocating engine is called

(a) primary couple 
(b) secondary couple 
(c) primary disturbing force 
(d) secondary disturbing force. 

Ans: (c) primary disturbing force.

 

Q14. The term\[\left(\frac{W}{g} \omega^{2} r \frac{\cos 2 \theta}{n}\right)  \]in reciprocating engine is called

(a) primary couple 
(b) secondary couple 
(c) primary disturbing force 
(d) secondary disturbing force.

Ans:  (d) secondary disturbing force.

 

Q15. The condition for stability of a governor is stated as

(a) the rate of increase of controlling force is equal to the rate of increase of radius 
(b) the rate of increase of controlling force must be greater than the rate of increase of radius 
(c) the rate of increase of controlling force must be less than the rate of increase of radius 
(d) none of the above. 

Ans: (b) the rate of increase of controlling force must be greater than the rate of increase of radius

 

Q16. The equation for controlling curve for a stable Hartnell governor is given by

(a) Fc = mr + C 
(b) Fc = mr 
(c) Fc = mr – C 
(d) none of the above 
where Fc = Controlling force, and m and C = Arc constants.

Ans: (b) Fc = mr

 

 

Q17. The tractive force will be maximum or minimum when angle of inclination of crank with the line of stroke is equal to

(a) 45° and 90° 
(b) 90° and 180° 
(c) 135° and 315° 
(d) 0° and 180°.

Ans: (c) 135° and 315°

 

Q18. Hammer blow is

(a) maximum value of unbalanced force along the line of stroke 
(b) maximum value of unbalanced force perpendicular to the line of stroke 
(c) resultant value of the unbalanced force 
(d) resultant value of unbalanced force perpendicular to the line of stroke.

Ans:  (b) maximum value of unbalanced force perpendicular to the line of stroke

 

Q19. Reference plane is a plane which is

(a) passing through the plane of rotation of the rotating weight 
(b) passing through the plane of rotation of the balancing weight 
(c) at an angle of 45° to the rotating weight 
(d) at an angle of 45° to the balancing weight. 

Ans: (b) passing through the plane of rotation of the balancing weight

 

Q20. The effect of transferring the rotating weight in the reference plane is to produce

(a) the same magnitude of the centrifugal force as produced by the rotating weight 
(b) the same magnitude of the centrifugal force as produced by the balancing weight 
(c) a couple equal to the product of centrifugal force and distance of the reference plane of rotation from disturbing weight 
(d) both (a) and (c) 

Ans:  (d) both (a) and (c)

 

 

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *