SECTION-4

                                    Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q61. In question 406, the additional displacement of C.G., from the axis of rotation due to centrifugal force, will be positive when the shaft is rotating with a speed which is

(a) equal to critical speed   
(b) less than critical speed 
(c) more than critical speed 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) less than critical speed

 

Q62. In question 406, the additional displacement of C.G. from the axis of rotation due to centrifugal force will be negative where the shaft is rotation with a speed which is

(a) equal to critical speed 
(b) less than critical speed 
(c) more than critical speed 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) more than critical speed

 

Q63. When a shaft is rotating at a speed which is less than critical speed the phase difference between displacement and centrifugal force is

(a) 180° 
(b) 90° 
(c) 45° 
(d) 0°. 

Ans:  (d) 0°. 

 

Q64. When a shaft is rotating at a speed which is more than critical speed, the phase difference between the displacement and centrifugal force is

(a) 180° 
(b) 90° 
(c) 45° 
(d) 0°. 

Ans:  (a) 180°

 

Q65. If the particles of a body vibrates along a circular arc, whose centre lies on the axis of the shaft, then the body is said to have

(a) transverse vibration 
(b) longitudinal vibration 
(c) torsional vibration 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) torsional vibration

 

Q66. Choose the wrong statement

(a) Bending stresses are induced when a body is having transverse vibrations. 
(b) Shear stresses are induced when a body is having torsional vibrations. 
(c) Tensile or compressive stresses are induced when a body is having longitudinal vibrations. 
(d )None of the above.

Ans:  (d )None of the above.

 

Q67. The unbalanced force acting vertically upward or downward due to balancing of the reciprocating parts in a locomotive varies

(a) directly with the speed 
(b) directly with the square of the speed 
(c) inversely with the speed 
(d) inversely with the square of the speed. 

Ans:  (b) directly with the square of the speed

 

Q68. The dead weight of the wheel and locomotive is

(a) a function of speed 
(b) a function of square of the speed 
(c) independent of the speed 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) independent of the speed

 

Q69. The lifting of the wheels from the rails and striking back on the rails take place at

(a) low speed 
(b) normal speed 
(c) high speed 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) high speed

 

Q70. When the centre of gravity of the balance weights is either directly below the wheel centre or directly above the wheel centre, then

(a) unbalanced horizontal force is maximum 
(b) unbalanced vertical force is maximum 
(c) unbalanced vertical force is minimum 
(d) none of the above.

Ans:  (b) unbalanced vertical force is maximum

 

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply