SECTION-4

                                    Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

 
Q41. The shafts (i.e., driving and driven shafts) are connected by a Hooke’s joint. The relation between the angular displacements of the driver (θ) and driven (φ) shafts and the inclination(α) between the axes of the driver and driven shafts is given by

(a) tan θ = tan α × tan φ 
 (b) tan θ = tan α × cos φ 
(c) tan θ = cos α × tan φ 
(d) tan θ = sin α × cos φ.

Ans:  (c) tan θ = cos α × tan φ

 

Q42. The velocity of the driven shaft of a Hooke’s joint is minimum when θ is equal to

(a) 0° 
(b) 90° 
(c) 270° 
(d) (b) and (c) 

Ans:  (d) (b) and (c)

 

Q43. The velocity of the driven shaft of a Hooke’s joint is maximum when the value of angular displacement (θ) of the driving shaft is equal to

(a) 0° 
(b) 90° 
(c) 270° 
(d) (b) and (c) 

Ans:  (d) (b) and (c)

 

Q44. The co-efficient of fluctuation of speed of the driven shaft of a Hooke’s joint, when the angle between the two shafts is small and is measured in radian

(a) is proportional to the angle between the two shafts 
(b) is proportional to the square of the angle between the two shafts 
(c) is inversely proportional to the angle between the two shafts 
(d) is inversely proportional to the square of the angle between the two shafts.

Ans:  (b) is proportional to the square of the angle between the two shafts

 

Q45. A shaft with two rotors at its ends will have

(a) three nodes 
(b) two nodes 
(c) one node 
(d) zero node

Ans:  (c) one node

 

Q46. A shaft with three rotors will have

(a) three nodes 
(b) two nodes 
(c) one node 
(d) zero node. 

Ans:  (b) two nodes

 

Q47. A node means a section where the amplitude of vibration is

(a) maximum 
(b) half of maximum 
(c) zero 
(d) one-fourth of the maximum. 

Ans:  (c) zero

 

Q48. The number of node points is equal to

(a) number of rotors 
(b) one more than the number of rotors 
(c) one less than the number of rotors 
(d) half the number of rotors. 

Ans:  (c) one less than the number of rotors

 

Q49. Transmissibility is defined as

(a) the ratio of the force transmitted through rigid support to the force transmitted through elastic support 
(b) the ratio of the force transmitted through elastic support to the force transmitted through rigid support 
(c) the product of the force transmitted through the elastic support to the force transmitted through rigid support 
(d) none of the above.

Ans:  (b) the ratio of the force transmitted through elastic support to the force transmitted through rigid support

 

Q50. Choose the wrong statement

(a) The minimum value of the angular speed of a driven shaft of a Hooke’s joint is equal to angular speed of the driving shaft multiplied by cos α. 
(b) The maximum angular speed of the driven shaft of a Hooke’s joint is equal to the product of angular speed of driving shaft and cos α. 
(c) Hooke’s joint is also known as universal joint. 
(d) The velocity of driven shaft and driving shaft is equal if tan θ = cos α.

Ans:  (d) The velocity of driven shaft and driving shaft is equal if tan θ = cos α.

 

 

1                  5          7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply