SECTION-4

                                        Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q31. A disc is rotating about an axis with an angular velocity and the axis of rotation is changingb its position. The change in direction of the plane of rotation of the disc is called

(a) rotational motion 
(b) precessional motion 
(c) rectilinear motion 
  (d) none of the above. 

Ans:  (b) precessional motion

 

Q32. Gyroscopic acceleration is the

(a) tangential component of the acceleration of a disc rotating with an angular velocity about an axis and the axis of rotation is changing its position. 
(b) normal component of the acceleration of a disc rotating with an angular velocity about an axis and axis of rotation is changing its position. 
(c) tangential component of the acceleration of a point moving in a straight line which has rotational motion. 
(d) normal component of the acceleration of a point moving in a straight line which has rotational motion. 

Ans:  (b) normal component of the acceleration of a disc rotating with an angular velocity about an axis and axis of rotation is changing its position.

 

Q33. The rate at which the axis of rotation (about which a disc is rotating) changes its position is known as

(a) angular velocity 
(b) angular velocity of precession 
(c) linear velocity   
(d) sliding velocity. 

Ans:  (b) angular velocity of precession

 

Q34. The gyroscopic acceleration depends upo

(a) instantaneous value of ω

(b) the rate at which the axis of spin changes its speed 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) both (a) and (b)

 

Q35. The slotted lever of a quick return mechanism at a certain instant has an angular velocity of 5 rad/sec clockwise and angular acceleration of 2 rad/sec2 clockwise. The slider on the lever at this instant is 0.5 m from the axis of oscillation of the lever and it moves away from the axis of rotation at a velocity of 1.5 m/sec and its acceleration is 0.5 m/sec2 outwards. Then the Coriolis component of acceleration of the slider will be

(a) zero 
(b) 7.5 m/sec2. 
(c) 10 m/sec2. 
(d) 15 m/sec2.

Ans:  (d) 15 m/sec2..

 

Q36. In question 102, the tangential component of acceleration of slider will be

(a) 16 m/sec2. 
(b) 11.0 m/sec2. 
(c) 8.5 m/sec2. 
(d) zero. 

Ans:  (a) 16 m/sec2.

 

Q37. In question 102, the normal component of acceleration of slider will be

(a) 12.5 m/sec2. 
(b) 13 m/sec2. 
(c) – 12.0 m/sec2. 
(d) – 10 m/sec2.

Ans:  (c) – 12.0 m/sec2.

 

Q38. In question 102, the total acceleration of the slider will be

(a) 10 m/sec2. 
(b) 20 m/sec2. 
(c) 25 m/sec2. 
(d) 30 m/sec2.

Ans:  (b) 20 m/sec2.

 

Q39. The flywheel of a motor car rotates about a horizontal axis at 2100 r.p.m., while the car moves in a horizontal circle of radius 40 m at a speed of 72 km/hour. Then the angular velocity of precession will be

(a) 1 rad/sec 
(b) 0.5 rad/sec 
(c) 1.5 rad/sec 
(d) 2.0 rad/sec. 

Ans:  (b) 0.5 rad/sec

 

Q40. In the equation 106, the gyroscopic acceleration will be

(a) 100 rad/sec2. 
(b) 105 rad/sec2. 
(c) 110 rad/sec2. 
(d) 120 rad/sec2.

Ans: (c) 110 rad/sec2. 

 

 

1      2      3      4              7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply