SECTION-4

                              Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q21. Choose the wrong statement

(a) When two links are connected by a pin joint, their instantaneous centre will lie on the centre of the pin joint. 
(b) When a link slides over another fixed link which is having flat surface, then the instantaneous centre of the two links lies at infinity. 
(c) When a link slides over another fixed link which is having curved surface, then the instantaneous centre of the two links lies at the centre of curvature of the curved surface. 
(d) None of the above. 

Ans: (d) None of the above.

 

Q22. Choose the correct statement

(a) Bililar suspension-method is used to determine the moment of inertia of the body. 
(b) The instantaneous centres, which remain in the same place for all configuration of the mechanism, are called fixed instantaneous centres. 
(c) The instantaneous centres, which move when the mechanism moves but the joints are of permanent nature, are called permanent instantaneous centres. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q23. For a rigid link, the velocity of one end of the link relative to other end will be

(a) at 45° to the link 
(b) at right angles to the link 
(c) parallel to the link 
(d) none of the above.

Ans:  (b) at right angles to the link

 

Q24. Klein’s construction is a graphical method of determining

(a) acceleration of various parts 
(b) velocity of various parts 
(c) displacement of various parts 
(d) all of the above 

 Ans:  (a) acceleration of various parts

 

Q25. Klein’s construction is used when

(a) crank has uniform acceleration 
(b) crank has uniform angular velocity 
(c) crank has non-uniform acceleration 
(d) crank has non-uniform angular velocity.

Ans:  (b) crank has uniform angular velocity

 

Q26. The Coriolis component of acceleration exists only whenever a point

(a) moves along a circular path 
(b) moves in a straight line 
(c) moves along a straight line which has rotational motion 
(d) none of the above. 

Ans: (c) moves along a straight line which has rotational motion

 

Q27. The Coriolis law states that if a point moves along a path that has rotation, the absolute acceleration of the point is

(a) equal to the absolute acceleration of the point relative to coincident point in the path 
(b) equal to the absolute acceleration of the coincident point in the path 
(c) equal to the vector sum of (a), (b) and a third component known as Coriolis’ component acceleration 
(d) zero. 

Ans:  (c) equal to the vector sum of (a), (b) and a third component known as Coriolis’ component acceleration

 

Q28. Which of the following statement concerning the Coriolis component is correct ?

(a) It is equal to twice the product of the instantaneous velocity of sliding of the point on the link and instantaneous angular velocity of the link on which the point slides. 
(b) It acts perpendicular to the sliding surface. 
(c) The direction of the Coriolis component of acceleration is the direction of the relative velocity vector when it has been rotated 90° in the direction of the angular velocity of the link. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q29. In which of the following mechanism, the Coriolis component of acceleration exists ?

(a) Shaper mechanism 
(b) Whitworth Quick Return mechanism 
(c) Tangent cam mechanism 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q30. The product of moment of inertia and angular velocity is known as

(a) kinetic energy 
(b) angular momentum 
(c) angular torque 
(d) none of the above.

Ans:  (b) angular momentum

 

 

1      2      3          5          7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply