SECTION-4

                                            Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q11. Quaternary joint is a joint at which four links are joined at the same connection and it is equivalent to

(a) one binary joint 
(b) two binary joints 
(c) three binary joints 
(d) combination of (a) and (b). 

Ans: (c) three binary joints

 

Q12. If ‘n’ links are connected at the same joint, the joint is equivalent to

(a) (n – 1) binary joints 
(b) (2n – 1) binary joints 
(c) (n – 2) binary joints 
(d) (n – 3) binary joints.

Ans:  (a) (n – 1) binary joints

 

Q13. In simple harmonic motion, acceleration is proportional to

(a) displacement 
(b) velocity 
(c) square of displacement 
(d) square of velocity 
(e) none of the above. 

Ans:  (a) displacement

 

Q14. A body moving with simple harmonic motion has an amplitude of 30.0 cm. The maximum velocity of the body is 3 m/sec. The period of vibration will be equal to

(a) 0.314 sec 
(b) 0.628 sec 
(c) 1.59 sec 
(d) 3.18 sec. 

Ans:  (b) 0.628 sec

 

Q15. In question 54, the frequency of vibration will be equal to

(a) 2.0 vibrations/sec 
(b) 1.8 vibrations/sec 
(c) 1.59 vibrations/sec 
(d) 1.30 vibrations/sec.

Ans:  (c) 1.59 vibrations/sec

 

Q16. Equivalent simple pendulum means a simple pendulum which

(a) has time period equal to one second 
(b) has time period equal to two seconds 
(c) has length equal to 99.56 cm 
(d) has the same periodic time of oscillation as a given compound pendulum.

Ans:  (d) has the same periodic time of oscillation as a given compound pendulum.

 

Q17. When the distance of suspension of a compound pendulum from its centre of gravity ismequal to the radius of gyration about its centre of gravity, then the time period of compound pendulum is

(a) 1 sec 
(b) maximum 
(c) minimum 
(d) zero.

Ans:  (c) minimum

 

Q18. The total number of instantaneous centre of a mechanism having 8 links, is equal to

(a) 8 
(b) 28 
(c) 4 
(d) 7. 

Ans:  (b) 28

 

Q19. Kinnedy’s theorem states that any three bodies moving relatively to each other

(a) having three instantaneous centres and these three centres lie on a curved line 
(b) have three instantaneous centres and these three centres lie on a straight line 
(c) have only one instantaneous centre 
(d) have two instantaneous centre and these two centres lie on a circle.

Ans:  (b) have three instantaneous centres and these three centres lie on a straight line

 

Q20. Choose the wrong statement

(a) The instantaneous centre is the point, about which one body rotates relative to another body for the configuration being considered. 
(b) At the instantaneous centre the two bodies do not have any linear velocity relative to each other.
(c) At the instantaneous centre the two bodies have the same linear velocity to the third body. 
(d) All of the above.

Ans:  (d) All of the above.

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *