SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q71. A device, in which some portion of waste heat of fluge gases is recovered to heat the air before it passes into the furnace for combustion purposes, is called

(a) superheater 
(b) economiser 
(c) air preheater 
(d) feed pump. 

Ans:(c) air preheater

 

Q72. A device, which is used for pumping water into the boiler and also for heating the feed water, is called

(a) economiser 
(b) feed pump 
(c) injector 
(d) air preheater.

Ans:(c) injector

 

Q73. The function of high steam and low water safety valve is

(a) to blow out if the steam pressure is higher than working pressure 
(b) to blow out steam when the water level in the boiler is low 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans: (c) both (a) and (b)

 

Q74. Which safety valve of the following should be used for portable boiler?

(a) dead weight safety valve 
(b) spring loaded safety valve 
(c) lever safety valve 
(d) high steam and low water safety valve.

Ans: (d) high steam and low water safety valve.

 

Q75. The function of junction valve is to

(a) regulate the supply of water 
(b) regulate the flow of steam 
(c) put off the fire in the furnace 
(d) indicate the level of water.

Ans: (b) regulate the flow of steam

 

Q76. Which one method is adopted for governing the steam engine?

(a) by-pass governing 
(b) nozzle control governing 
(c) cut-off governing 
(d) combination of (a) and (b). 

Ans:  (c) cut-off governing

 

Q77. Which one method is common for governing the steam engine and steam turbines?

(a) by-pass governing 
(b) nozzle control governing 
(c) cut-off governing 
(d) throttle governing. 

Ans:(d) throttle governing.

 

Q78. Cut-off governing in steam engine as compared to throttle governing is

(a) more efficient and economical 
(b) less efficient and less economical 
(c) more efficient and less economical 
(d) less efficient but more economical. 

Ans:(a) more efficient and economical

 

Q79. Willan’s law states that if a steam engine is governed by throttling then

(a) rate of steam consumption is inversely proportional to the indicated power 
(b) rate of steam consumption is directly proportional to the indicated power. 
(c) rate of steam consumption varies with the square of indicated power. 
(d) rate of steam consumption varies with the square root of I.P. 

Ans: (b) rate of steam consumption is directly proportional to the indicated power.

 

Q80. Willan’s line is a straight line graph between the rate of steam consumption and

(a) pressure of steam 
(b) temperature of steam 
(c) indicated power 
(d) none of the above.

Ans:(c) indicated power

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8  

 

More Section coming soon…

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *