SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q61. A device used for raising the pressure of feed water, is called

(a) economiser 
(b) feed pump 
(c) injector 
(d) air preheater. 

Ans:(b) feed pump

 

Q62. Which of the following are boiler mountings ?

(a) economiser 
(b) fusible plug 
(c) superheater 
(d) injector. 

Ans:(b) fusible plug

 

Q63. Which of the following are boiler accessories?

(a) safety valve 
(b) stop valve 
(c) economiser 
(d) blow off cock.

Ans:(c) economiser

 

Q64. The fitting mounted on the boiler, whose function is to regulate the supply of water pumped into the boiler by the feed pump, is called

(a) water level indicator 
(b) feed check valve 
(c) blow off water 
(d) stop valve. 

Ans:(b) feed check valve

 

Q65. The device, which indicates the exact level or water in the boiler at any instant, is called

(a) water level indicator 
(b) feed check valve 
(c) blow off cock 
(d) stop valve.

Ans:(a) water level indicator

 

Q66. Benson boiler produces steam upto a rate of

(a) 100 kg/hr only 
(b) 104 kg/hr only 
(c) 135 ton/hr only 
(d) 100 kg/hr only. 

Ans:(c) 135 ton/hr only

 

Q67. The rate of flow of steam in case of water-tube boilers as compared to fire-tube boilers is

(a) less 
(b) more 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) more

 

Q68. A Benson boiler requires

(a) two drums 
(b) one drum 
(c) no drum 
(d) three drum.

Ans:(c) no drum

 

Q69. A device, whose function is to heat feed water by utilising the heat in the exhaust flue gases before leaving through the chimney, is called

(a) superheater 
(b) economiser 
(c) air preheater 
(d) none of the above. 

Ans:(b) economiser

 

Q70. A device in which the heat of the combustion products is utilised first dry wet steam and then to rise its temperature without raising its pressure, is called

(a) superheater 
(b) economiser 
(c) air preheater 
(d) feed pump.

Ans:(a) superheater

 

 

1      2      3      4              7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply