SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q51. The efficiency of a boiler is defined as

(a) ratio of heat supplied by the fuel to the heat absorbed by feed water 
(b) ratio of heat absorbed by feed water to the heat supplied by fuel in a given time 
(c) ratio of the weight of water evaporated to the total water supplied in the boiler for a give time 
(d) none of the above.

Ans:(b) ratio of heat absorbed by feed water to the heat supplied by fuel in a given time

 

Q52. Which of the following losses occur in a boiler?

(a) heat carried away by dry flue gases 
(b) heat carried away by moisture in fuel 
(c) heat lost due to unburnt carbon 
(D) all of the above 

Ans:(D) all of the above

 

Q53. Maximum heat loss in a boiler occur due to

(a) flue gases 
(b) incomplete combustion 
(c) unburnt carbon 
(d) moisture in fuel 

Ans:(a) flue gases

 

Q54. The maximum design working pressure for a fire-tube boiler is

(a) 80 × 105 N/m2 
(b) 200 × 105 N/m2 
(c) 16 × 105 N/m2 
(d) 1 × 105N/m2

Ans:(c) 16 × 105 N/m2

 

Q55. The performance of a boiler is measured by

(a) amount of water evaporated per hour 
(b) steam produced in kg/hr 
(c) steam produced in kg/kg of fuel burnt 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q56. To compare the capacity of boilers, the feed water temperature and working pressure adopted are

(a) 60°C and normal atmospheric pressure 
(b) 60°C and 15 kgf/cm2 pressure 
(c) 100°C and normal atmospheric pressure 
(d) 100°C and 15 kgf/cm2 pressure. 

Ans:(c) 100°C and normal atmospheric pressure

 

Q57. Equivalent evaporation means

(a) amount of water evaporated per kg of fuel burnt 
(b) amount of steam produced in kg/hr 
(c) amount of water evaporated from and at 100° into dry and satured steam at normal atmosphericpres sure 
(d) the evaporation of 15.653 kg of water per hour from and at 100°C.

Ans:(c) amount of water evaporated from and at 100° into dry and satured steam at normal atmosphericpres sure

 

Q58. A device, which drains of water from steam pipes and jackets without allowing steam of escape through it, is called

(a) steam separator 
(b) steam trap 
(c) injector 
(d) economiser. 

Ans:(b) steam trap

 

Q59. The device, which separates the suspended water particles from steam which is on its way from the boiler to the engine, is called

(a) steam separator 
(b) steam trap 
(c) injector 
(d) economiser. 

Ans:(a) steam separator

 

Q60. Choose the correct statement

(a) Fusible plug controls the flow of steam 
(b) Stop valve puts off the fire in the furnace when level of water falls to an unsafe limit. 
(c) Blow off cock blows out steam if the steam pressure is higher than the working pressure. 
(d) Feed check valve regulate the supply of water in the boiler.

Ans:(d) Feed check valve regulate the supply of water in the boiler.

 

 

1      2      3      4      5      6          8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply