SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q41. Draught produced by a chimney is known as

(a) induced draught 
(b) forced draught 
(c) natural draught 
(d) none of the above. 

Ans:(c) natural draught

 

Q42. Stack refers to chimney which is made of

(a) masonry structure 
(b) concrete structure 
(c) metal 
(d) none of the above. 

Ans:(c) metal

 

Q43. The amount of draught produced by a brick chimney as compared to the draught produced by a steel chimney is

(a) less 
(b) more 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(c) same

 

Q44. The density of air at 0°C is equal to

(a) 1.293 kg/m3 
(b) 12.93 kg/m3 
(c) 129.3 kg/m3 
(d) 0.1293 kg/m3

Ans:(a) 1.293 kg/m3 

 

Q45. The volume per unit mass of air at 0°C is equal to

(a) 7.734 m3/kg 
(b) 0.7734 m3/kg 
(c) 0.07734 m33/kg 
(d) 1.293 m3/kg.

Ans:(a) 7.734 m3/kg

 

Q46. Orsatmeter is a device used for

(a) mass flow of the flue gas 
(b) gravimetric analysis of the flue gas 
(c) volumetric analysis of the flue gas 
(d) none of the above. 

Ans:(c) volumetric analysis of the flue gas

 

Q47. Locomotive type boiler is

(a) vertical tubular fire-tube type 
(b) horizontal tubular water tube-boiler 
(c) horizontal multi-tubular fire-tube type 
(d) none of the above.

Ans:(c) horizontal multi-tubular fire-tube type

 

Q48. Boiler draught is defined as

(a) small pressure difference which causes flow of gases to take place inside the boiler 
(b) sum of pressure above and below the fire grate 
(c) the device which produces vacuum in the boiler 
(d) none of the above.

Ans:(a) small pressure difference which causes flow of gases to take place inside the boiler

 

Q49. The main object of a boiler trial is

(a) to determine the thermal efficiency of the boiler when working at a definite pressure 
(b) to draw up heat balance sheet for the boiler 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q50. The amount of heat lost in a boiler is equal to

(a) the sum of heat supplied by fuel and heat utilised in raising steam from feed water 
(b) difference of heat supplied and heat utilised in raising steam from feed water 
(c) the ratio of heat supplied by fuel of heat utilised by feed water. 
(d) none of the above.

Ans:(b) difference of heat supplied and heat utilised in raising steam from feed water

 

 

1          3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply