SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q31. In case of locomotive boilers, draught is produced by

(a) fan 
(b) steam jet 
(c) chimney 
(d) all of the above. 

Ans:(b) steam jet

 

Q32. The draught produced by a fan which is placed at the bottom of the chimney and sucks the gas from boiler side, is known as

(a) forced draught 
(b) induced draught 
(c) natural draught 
(d) none of the above. 

Ans: (b) induced draught

 

Q33. If a fan or blower is installed near as at the base of a boiler to force air through fuel on stoker or grate either direct or through an air preheater, the type of draught produced is called

(a) forced draught 
(b) induced draught 
(c) balanced draught 
(d) none of he above.

Ans: (a) forced draught

 

Q34. At the critical point, the temperature for water is equal to

(a) 273.16 K 
(b) 647.3 K 
(c) 373.16 K 
(d) 173.16 K. 

Ans: (b) 647.3 K

 

Q35. At the critical point, the pressure for water is equal to

(a) 1 kgf/cm2 
(b) 200 kgf/cm2 
(c) 225.65 kgf/cm2 
(d) zero.

Ans: (c) 225.65 kgf/cm2

 

Q36. If a fan is installed near the base of a boiler to force air through fuel and another fan is installed near the base of the chimney to such the gas from boiler, the type of draught produced is called

(a) forced draught 
(b) induced draught 
(c) balanced draught 
(d) none of the above.

Ans: (c) balanced draught

 

Q37. Artificial draught is produced by a

(a) steam jet 
(b) fan 
(c) chimney 
(d) both (a) and (b). 

Ans:(d) both (a) and (b).

 

Q38. The type of draught, which is more economical when drought required is more than 40 mm, is

(a) natural draught 
(b) artificial draught 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(b) artificial draught
 

 

Q39. The artificial draught produces

(a) less smoke 
(b) higher furnace temperature 
(c) more draught 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q40. The condition for maximum discharge through a chimney is that height of chimney should be

(a) two times the height of column of hot gases producing draught 
(b) equal to the height of column of hot gases producing draught 
(c) half the height of column of hot gases producing drought 
(d) none of the above.

Ans:(b) equal to the height of column of hot gases producing draught

 

 

1      2      3      4          6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply