SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q21. Diagram factor (D.F.) is defined as

(a) product of area of actual indicator diagram and area of theoretical indicator diagram 
(b) ratio of area of actual indicator diagram and area of theoretical indicator diagram 
(c) ratio of area of theoreticcal indicator diagram to area of actual indicator diagram 
(d) none of the above. 

Ans: (b) ratio of area of actual indicator diagram and area of theoretical indicator diagram

 

Q22. The diagram factor is always

(a) more than 1.0 
(b) equal to 1.0 
(c) equal to zero 
(d) less than 1.0.

Ans: (d) less than 1.0.

 

Q23. The ratio of clearance volume to the swept volume is known as

(a) expansion ratio 
(b) cut-off ratio 
(c) compression ratio 
(d) clearance ratio. 

Ans:(c) compression ratio

 

Q24. The ratio of the volume at cut-off to the swept volume is known as

(a) expansion ratio 
(b) cut off ratio 
(c) compression ratio 
(d) clearance ratio.

Ans:(b) cut off ratio

 

Q25. At the critical point, the specific volume of water is equal to

(a) 1 m3/kg 
(b) 0.00317 m3/kg 
(c) 0 
(d) 0.00622m3/kg. 

Ans:(b) 0.00317 m3/kg

 

Q26. The pressure, at which the melting and boiling temperature become equal, is equal to

(a) 225.65 kgf/cm2 
(b) 1 kgf/cm2 
(c) 0.00622 kgf/cm2 
(d) 0.5 kgf/cm2

Ans:(b) 1 kgf/cm2

 

Q27. At the critical point, the latent heat of vaporisation is

(a) maximum 
(b) minimum 
(c) zero 
(d) none of the above. 

Ans:(c) zero

 

Q28. The temperature, at which the melting and boiling temperature become equal, is equal to

(a) 273.16 K 
(b) 647.3 K 
(c) 373.16 K 
(d) 173.16 K.

Ans: (a) 273.16 K

 

Q29. For the same draught developed, the forced draught fan as compared to induced draught fan requires

(a) more power 
(b) less power 
(c) same power 
(d) none of the above. 

Ans:(b) less power

 

Q30. Choose the correct statement

(a) The heating value of coal increases during storage. 
(b) A water-tube boiler compared to fire-tube boiler has more heating surface for the same diameter and thickness of the tube. 
(c) Balanced draught is produced by one induced draught fan and a chimney. 
(d) In case of locomotive boilers, draught is produced by a fan.

Ans:(b) A water-tube boiler compared to fire-tube boiler has more heating surface for the same diameter and thickness of the tube.

 

 

1      2      3      4          6          8  

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *