SECTION-3

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 
Q11. On kcal/kg in S.I. unit is equal to

(a) 427 J/kg 
(b) 4.72 J/kg 
(c) 4.1868 kJ/kg 
(d) 42.7 J/kg. 

Ans:(c) 4.1868 kJ/kg 

 

Q12. Mechanical equivalent ( J) of heat is equal to

(a) 427 J/kcal 
(b) 427 kgf-m/kcal 
(c) 427 J/kg 
(d) 4.1868 kJ/kg. 

Ans: (c) 427 J/kg

 

Q13. The critical point is the point at which

(a) melting and boiling temperature became equal 
(b) the change of volume accompanying evaporation is maximum 
(c) the change of volume accompanying evaporation is zero 
(d) none of the above.

Ans: (b) the change of volume accompanying evaporation is maximum

 

Q14. Sublimation of ice to steam takes place if the pressure is

(a) 225.65 kgf/cm
(b) 1 kgf/cm
(c) less than 0.0062 kgf/cm
(d) 1 kgf/cm

Ans: (c) less than 0.0062 kgf/cm

 

Q15. At a low pressure

(a) boiling point rises markedly and melting point drops slightly 
(b) boiling point rises slightly and melting point drops markedly 
(c) boiling point drops markedly and melting point rises slightly 
(d) boiling point drops slightly and metaling point rises markedly. 

Ans:(c) boiling point drops markedly and melting point rises slightly

 

Q16. Dryness fraction of wet steam is given by

(a) ration of mass of dry steam to the mass of suspended liquid water 
(b) ratio of mass of suspended liquid water to mass of dry steam 
(c) ratio of mass of dry stream to the sum of mass of suspended liquid water and dry steam 
(d) ratio of sum of mass of suspended liquid water and dry steam to the mass of dry steam.

Ans:(c) ratio of mass of dry stream to the sum of mass of suspended liquid water and dry steam

 

Q17. If the mass of dry steam is equal to 10 kg and mass of suspended liquid water is 5 kg in a mixture of wet steam, then dryness fraction is equal to

(a) 0.50 
(b) 0.33 
(c) 0.667 
(d) 1.0 

Ans:(c) 0.667

 

Q18. Sublimation region is the region where

(a) liquid and vapour phases are in equilibrium 
(b) solid and liquid phases are in equilibrium 
(c) solid, liquid and vapour phases are in equilibrium 
(d) sollid and vapour phases are in equilibrium. 

Ans:(d) sollid and vapour phases are in equilibrium.

 

Q19. The equivalent evaporation of boiler is measure to compare

(a) any type of boilers operating under and conditions 
(b) the two different boilers of the same make 
(c) the given boiler with the model 
(d) none of the above.

Ans:(a) any type of boilers operating under and conditions

 

Q20. The standard cycle for comparing the performance of steam plants is

(a) Carnot cycle 
(b) Rankine cycle 
(c) Otto cycle 
(d) Joule cycle.

Ans:(b) Rankine cycle

 

 

1      2      3      4      5      6          8  

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply