SECTION-1

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q21. Merit rating is the method of determining the

(a) worth of a machine 
(b) relative values of a worker 
(c) worker’s performance on a job 
(d) none of the above. 

Ans: (c) worker’s performance on a job

 

Q22. Job evaluation is the method of determining the

(a) worth of a machine 
(b) relative values of a worker 
(c) worker’s performance on a job 
(d) none of the above. 

Ans: (b) relative values of a worker 

 

Q23. Statistical Quantity Control (SQC) is based on

(a) probability 
(b) sampling 
(c) statistical inference 
(d) all of the above factors 

Ans:  (a) probability

 

Q24. ABC analysis

(a) is meant for relative inventory control 
(b) is a basic technique of materials management 
(c) does not depend upon the unit cost of the item but on its annual consumption 
(d) all of the above.

Ans:  (d) all of the above.

 

Q25. Cash discounts are reduction in price of goods

(a) which depends on prompt cash payment 
(b) which depends on assurance of payment 
(c) sold on credit 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) which depends on prompt cash payment

 

Q26. Shadow prices in linear programming are

(a) maximum cost per item 
(b) lowest sales price 
(c) the values assigned to one unit of capacity 
(d) none of the above.

Ans:  (c) the values assigned to one unit of capacity

 

Q27. If the total float is negative, the activity is called

(a) sub-critical 
(b) critical 
(c) super-critical 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) super-critical

 

Q28. If the total float is positive, the activity is called

(a) sub-critical 
(b) critical 
(c) super-critical 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) sub-critical

 

Q29. If the total float is zero, then the activity is called

(a) sub-critical 
(b) critical 
(c) super-critical 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) critical

 

Q30. The activities on the critical path are those activities that have total float

(a) positive 
(b) negative 
(c) equal to zero 
(d) none of the above.

Ans:  (c) equal to zero

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply