SECTION-1

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q71. The expected time (tE) of a PERT activity in terms of optimistic time (tO), pessimistic time (tP) and most likely time (tL) is given by

\[\text { (a) } t_{E}=\frac{t_{O}+t_{L}+t_{p}}{3}  \]

 

\[\text { (b) } t_{E}=\frac{4 t_{O}+t_{L}+t_{p}}{3}  \]

 

\[  \text { (c) } t_{E}=\frac{t_{O}+4 t_{L}+t_{p}}{6}\]

 

\[ \text { (d) } t_{E}=\frac{t_{O}+4 t_{L}+t_{p}}{3} \text { . } \]

 

Ans: \[  \text { (c) } t_{E}=\frac{t_{O}+4 t_{L}+t_{p}}{6}\]

 

Q72. For beta distribution, the standard deviation is given by

\[\text { (a) } \frac{t_{p}-t_{O}}{2}  \]

 

\[\text { (b) } \frac{t_{p}-t_{O}}{6}  \]

 

\[ \text { (c) }\left(\frac{t_{p}-t_{O}}{6}\right)^{2} \]

 

\[\text { (d) } \frac{t_{p}+t_{O}}{2}  \]

 

where tP = Most pessimistic time estimate, and tO = Most optimistic time estimate.

Ans: \[\text { (b) } \frac{t_{p}-t_{O}}{6}  \]

 

Q73. The wages according to Rowan Plan is equal to

 \[\text { (a) } H A+\frac{(S-A)}{S} H A  \]

 

  (b) HA

 

  (c) HA + (S – A) H

 

\[  \text { (d) } H A+\frac{(S-A) H}{2} \text { . }\]

 

Ans:  \[\text { (a) } H A+\frac{(S-A)}{S} H A  \]

 

Q74. The wages according to Halsey 50–50 plan is equal to

 \[\text { (a) } H A+\frac{(S-A)}{S} H A  \]

 

  (b) HA

 

  (c) HA + (S – A) H

 

\[ \text { (d) } H A+\frac{(S-A) H}{2} \text { . } \]

 

where H = Hourly rate, A = Actual time, and S = Standard time.

Ans: \[ \text { (d) } H A+\frac{(S-A) H}{2} \text { . } \]

 

Q75. The most economic order quantity in terms of total item consumed per year (A), procurement cost (P) per order and the annual inventory carrying cost (C) per item is given by

 \[ \text { (a) } \frac{A P}{2 O} \]

 

 \[ \text { (b) } \frac{2 A P}{C} \]

 

 (c) APC

 

\[ \text { (d) } \sqrt{\frac{2 A P}{C}} . \]

 

Ans:  \[ \text { (d) } \sqrt{\frac{2 A P}{C}} . \]

 

Q76. Which of the following are the basic elements of a project network?

(a) an event 
(b) an activity 
(c) a duration 
(d) only (a) and (b). 

Ans: (d) only (a) and (b).

 

Q77. Choose the correct statement

(a) The commencement or completion of an activity is called an event. 
(b) Events acts as control points in a project. 
(c) Events does not require either time or resources. 
 (d) All of the above. 

Ans: (d) All of the above.

 

Q78. The event, which marks the beginning of an activity, is known as

(a) dual role event 
(b) tail event 
(c) head event 
(d) initial event 

Ans: (b) tail event
 

 

Q79. The event, which marks the completion of an activity, is known as

(a) dual role event 
(b) tail event 
(c) head event 
(d) initial event 

Ans: (c) head event

 

Q80. The event, which represents commencement of the project, is known as

(a) dual role event 
(b) tail event 
(c) head event 
(d) initial event 

Ans:  (d) initial event

 

 

1          3      4      5      6          8    

 

Go To Section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply