SECTION-1

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q51. For beta distribution, the variance is given by

\[ \text { (a) } \frac{t_{P}-t_{O}}{2} \]

 

\[ \text { (b) } \frac{t_{p}-t_{O}}{c} \]

 

\[ \text { (c) }\left(\frac{t_{p}-t_{O}}{6}\right)^{2} \]

 

\[ \text { (d) } \frac{t_{p}+t_{O}}{2} \text { . } \]

 

Ans: \[ \text { (c) }\left(\frac{t_{p}-t_{O}}{6}\right)^{2} \]

 

Q52. The deviation is the difference between

(a) mean time and the time under consideration 
(b) the time under consideration and the mean time 
(c) the time under consideration and optimistic time 
(d) pessimistic time and optimistic time. 

Ans:  (b) the time under consideration and the mean time

 

Q53. Variance is defined as the

(a) square of the deviation 
(b) mean of the squared deviation 
(c) square root of the deviation 
(d) none of the above.

Ans:  (b) mean of the squared deviation

 

Q54. The probability factor is given by the relation

\[\text { (a) } Z=\frac{T_{S}+T_{E}}{2}  \]

 

\[ \text { (b) } Z=\frac{T_{S}-T_{E}}{6} \]

 

\[ \text { (c) } Z=\frac{T_{S}+T_{E}}{4} \]

 

\[ \text { (d) } Z=\frac{4 T_{S}+T_{E}}{6} \text { . } \]

 

where TS = Scheduled time of completion, and TE = Earliest expected time of completion.

Ans:  \[ \text { (b) } Z=\frac{T_{S}-T_{E}}{6} \]

 

Q55. The probability factor is

(a) always positive 
(b) always zero 
(c) always negative 
(d) any one of the above 

Ans:  (d) any one of the above

 

Q56. If the probability factor is positive, the changes of completing the project in time are

(a) less than 50% 
(b) more than 50% 
(c) 50% 
(d) none of the above.

Ans:  (b) more than 50%

 

Q57. The time span by which the starting (or finishing) of an activity can be delayed without delaying the completion of the project, is known as

(a) independent float 
(b) free float 
(c) total float 
(d) interfering float. 

Ans: (c) total float

 

Q58. The time by which the activity completion time can be delayed without affecting the start of succeeding activities, is known as

(a) independent float 
(b) free float 
(c) total float 
(d) interfering float. 

Ans: (b) free float

 

Q59. The difference between total float and free float is known as

(a) independent float 
(b) free float 
(c) total float 
(d) interfering float.

Ans:  (d) interfering float.

 

Q60. Total float is always

(a) positive 

(b) negative 
(c) zero 
(d) any one of the above 

Ans: (d) any one of the above

 

.1          3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *