SECTION-1

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q31. A graphic representation of work performed by the left and right hands in accomplishing a job, is called

(a) SIMQ chart 
(b) Operation chart 
(c) Gnatt chart 
(d) Process chart.

Ans:  (b) Operation chart
 

 

Q32.Work cost is equal to

(a) factory cost 
(b) primary cost 
(c) factory cost + primary cost 
(d) factory cost + primary cost. 

Ans:  (c) factory cost + primary cost

 

Q33. The lines must be balanced in

(a) product layout 
(b) process layout 
(c) plant layout 
(d) all of the above except (a) 
 

Ans:  (d) all of the above except (a)
 

 

Q34. Functional layout is suited for

(a) mass production 
(b) job production 
(c) batch production 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) job production

 

Q35. Product layout is suited for

(a) mass production 
(b) job production 
(c) batch production 
(d) none of the above.

Ans:  (a) mass production

 

Q36. A public sector undertaking is

(a) fully owned by government 
(b) fully owned by public through shareholders 
(c) jointly owned by private parties 
(d) jointly owned by private parties and government. 

Ans:  (a) fully owned by government

 

Q37. Standing orders contain

(a) welfare measures adopted by management 
(b) list of workers in the factory 
(c) details of shift working attendance rules etc. 
(d) number of vacancies in the factory.

Ans:  (c) details of shift working attendance rules etc.

 

Q38. Choose the correct statement

(a) In PERT system, time estimates are not so accurate and definite as in CPM. 
(b) In CPM, cost is the direct controlling factor while in PERT, time is controlling factor. 
(c) In PERT, the path that joins the critical events, is known as critical path. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q39 The critical path in PERT is determined on the basis of

(a) minimum float for each activity 
(b) maximum float for each activity 
(c) slack at each event 
(d) none of the above.

Ans:  (c) slack at each event

 

Q40. In PERT analysis

(a) beta distribution is used 
(b) normal distribution is used 
(c) alpha distribution is used 
(d) gamma distribution is used.

Ans:  (a) beta distribution is used

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply