SECTION-1

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q11. Standing orders are applicable to

(a) only major industries 
(b) all industries employing more than 500 workers 
(c) all industries employing more than 100 workers 
(d) none of the above. 

Ans: (c) all industries employing more than 100 workers

 

Q12. The workman, for interpretation of Standing Orders, can refer to

(a) management 
(b) labour court 
(c) shop supervisor 
(d) trade union. 

Ans:  (b) labour court

 

Q13. For an industrial dispute, the proper authority is

(a) management 
(b) labour court 
(c) labour minister state/centre 
(d) High Court/Supreme Court. 

Ans: (c) labour minister state/centre

 

Q14. Which of the following are the methods of optimisation?

(a) differential calculus  
(b) search 
(c) statistical method 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q15. The deductions for employees provident fund start

(a) after one year of joining the service 
(b) after 240 days of joining the service 
(c) after 120 days of joining the service 
(d) immediately on joining the service. 

Ans:  (d) immediately on joining the service.

 

Q16. For medium and large scale computers, the fastest internal storage is of the type of

(a) magnetic tape 
(b) magnetic core storage 
(c) punched cards 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) magnetic core storage

 

Q17. The unit which retains the information read by the computer so that it can be used in subsequent calculations, is known as

(a) control unit 
(b) input unit 
(c) output unit 
(d) storage unit. 

Ans:  (d) storage unit.

 

Q18. For search therbligs colour is

(a) red 
(b) brown 
(c) black 
(d) blue.

Ans:  (c) black

 

Q19. A chart in which time values are recorded and motions are classified by therblings is called

(a) SIMQ chart 
(b) Operation chart 
(c) Gnatt chart 
(d) Process chart. 

Ans:  (a) SIMQ chart

 

Q20. The material in perpetual inventory control is checked as the material reaches its

(a) minimum value 
(b) maximum value 
(c) average value 
(d) none of the above.

Ans:  (a) minimum value

 

 

1      2          4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply