SECTION-4

INDIAN HISTORY MCQ

 

61. Which one of the following places is famous for pre-historic paintings?         [UPPCS (Mains) 2011 Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007]

(A) Ajanta

(B) Bhimbetka

(C) Bagh

(D) Amravati

Ans: (B) Bhimbetka

62. Where are the caves of Bhimbetka situated?       [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Bhopal

(B) Pachmarhi

(C) Singrauli

(D) Abdullahganj-Raisen

Ans: (D) Abdullahganj-Raisen

63. The Ochre-coloured Pottery (O.C.P.) was christened at           [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Hastinapur

(B) Ahichhatra

(C) Noh

(D) Red Fort

Ans: (A) Hastinapur

64. In the Chalcolithic period people of Maharashtra buried their dead under the floor of their houses in the following orientation [UPPCS (Pre) 1997]

(A) North to South position

(B) East to West position

(C) South to North position

(D) West to East position

Ans: (A) North to South position

65. Which of the following sites has yielded skeleton of the dog along with human skeleton in burial?     [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) Brahmagiri

(B) Burzahom

(C) Chirand

(D) Maski

Ans: (B) Burzahom

66. The evidence of burying the dog with human body is found from which of the following places? [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Burzahom

(B) Koldihwa

(C) Chaupani

(D) Mando

Ans: (A) Burzahom

67. The evidence of pit dwelling has been obtained from        [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Burzahom

(B) Koldihwa

(C) Brahmagiri

(D) Sanganakallu

Ans: (A) Burzahom

68. From which rock shelter of Vindhyas, a maximum number of human skeletons have been found?[UPPCS (Pre) 2016]

(A) Morahana Pahar

(B) Ghagharia

(C) Baghahi Khor

(D) Lekhahia

Ans: (D) Lekhahia

69. Which of these departments/ministries deals with Archaeological Survey of India as an accessory office?  [Jharkhand PCS (Pre) 2011]

(A) Culture

(B) Tourism

(C) Science and Technology

(D) Human Resource and Development

Ans: (A) Culture

70. Where is the National Human Museum situated?           [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Guwahati

(B) Bastar

(C) Bhopal

(D) Chennai

Ans: (C) Bhopal

 

 

1      3    4    5      7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian History Objective Questions – Section-1

 

Indian History Objective Questions – Section-2

 

Indian History Objective Questions – Section-3

 

Indian History Objective Questions – Section-4

 

Indian History Objective Questions – Section-5

 

Indian History Objective Questions – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply