SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. If the cutting speed is increased, then the built-up-edge

(a) becomes longer

(b) may or may not form

(c) becomes smaller and finally does not form at all

(a) has nothing to do with speed

Ans: (c) becomes smaller and finally does not form at all
 

Q2. In metal cutting, use of low feeds and high cutting speeds is desired when the objective is

(a) high metal removal rate

(b) dry machining

(c) use of soft cutting tool

(d) surface finish

Ans: (d) surface finish
 

Q3. The vector sum of cutting velocity and chip velocity is shear velocity.

(a) equal to            

(b) less than            

(c) more than          

(d) none of these

Ans: (a) equal to
             

Q4. In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called

(a) friction zone

(b) work-tool contact zone

(c) shear zone

(d) none of these

Ans: (c) shear zone
 

Q5. The material which on machining produces chips with built up edge is

(a) brittle material

(b) tough material

(c) hard material

(d) ductile material

Ans: (d) ductile material
 

Q6. For oxidising flame, the ratio of oxygen to acetylene is

(a) 1 : 3 
(b) 1 : 2 
(c) 1 : 1 
(d) 1.5 : 1. 

Ans:(d) 1.5 : 1.

 

Q7. For carburizing flame, the ratio of oxygen to acetylene is

(a) 1 : 3 
(b) 1 : 2 
(c) 1 : 1 
(d) 0.9 : 1.

Ans:(d) 0.9 : 1.

 

Q8. Maroon colour is usually painted on a

(a) acetylene cylinder 
(b) oxygen cylinder 
(c) hydrogen cylinder 
(d) nitrogen cylinder. 

Ans:(b) oxygen cylinder

 

Q9. Weld spatter refers to

(a) flux 
(b) welding defect 
(c) filler material 
(d) shield. 

Ans:(b) welding defect

 

Q10. Filler material is used in

(a) seam welding 
(b) spot welding 
(c) projection welding 
(d) none of the above.

Ans:(d) none of the above.

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

 

Leave a Reply