SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. The factor responsible for the formation of discontinuous chips is

(a) low cutting speed and large rake angle

(b) low cutting speed and small rake angle

(c) high cutting speed and large rake angle

(d) high cutting speed and small rake angle

Ans: (b) low cutting speed and small rake angle
 

Q2. The addition of lead, sulphur and phosphorus to low carbon steels, help to

(a) reduce built up edge

(b) break up chips

(c) improve machinability

(d) all of these

Ans: (d) all of these
 

Q3. In determining the various forces on the chip, Merchant assumed that the

(a) cutting edge of the tool is sharp and it does not make any flank contact with the workpiece

(b) only continuous chip without built-up-edge is produced

(c) cutting velocity remains constant

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above
 

Q4. Cast iron during machining produces

(a). continuous chips

(b) discontinuous chips

(c) continuous chips with built-up-edge

(d) none of these

Ans: (b) discontinuous chips
 

Q5. Mild steel during machining produces ……….chips.

(a) continuous                                                  

(b) discontinuous

Ans: (a) continuous
 

Q6. A core is used in the mould to

(a) obtain hole or desired cavities 
(b) reduce metal erosion in gate and runners 
(c) retard foreign matter in the melt 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.
 

 

Q7. Which of the following are casting defects?

(a) blow-holes 
(b) cold-cracks 
(c) sand spots 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q8. The shrinkage rule for cast iron pattern is

(a) 30 mm per metre longer than the actual object 
(b) 10 mm per metre longer than the actual object 
(c) 10 mm per metre shorter than the actual object 
(d) 30 mm per metre shorter than the actual object.

Ans:(b) 10 mm per metre longer than the actual object
 

 

Q9. Which of the following properties should a good moulding sand have?

(a) A good moulding sand must be porous enough 
(b) A good moulding sand must have a good strength 
(c) A good moulding sand must have chemical resistivity with molten metal 
(d) A good moulding sand must have adhesiveness 

Ans:(d) A good moulding sand must have adhesiveness
 

 

Q10. Choose the correct statement

(a) Natural sand maintains moisture content for a long time. 
(b) Synthetic sand is an artificial sand. 
(c) The two chief constituents of the moulding sand are silica and clay. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.
 

 

 

1          3      4      5      6          8    

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply