SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. In orthogonal cutting of metals,

(a) the cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel

(b) the cutting forces occur in two directions only

(c) the cutting edge is wider than the depth-Of cut

(d) all of the above

Ans: (a) the cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel

(b) the cutting forces occur in two directions only

 

Q2. In an orthogonal cutting, the depth of cut is halved and the feed rate is double. If the chip thickness ratio is unaffected with the changed cutting conditions, the actual chip thickness will be

(a) doubled            

(b) halved            

(c) quadrupled                

(d) unchanged

Ans: (a) doubled
            

Q3. Discontinuous chips are formed during machining of

(a) brittle metals

(b) ductile metals

(c) hard metals

(d) soft metals

Ans: (a) brittle metals
 

Q4. The ductile materials, during machining, produce

(a) continuous chips

(b) discontinuous chips

(c) continuous chips with built up edge

(d) either(a) or (c)

Ans: (d) either(a) or (c)
 

Q5. In continuous chip cutting, the maximum heat is taken by the cutting tool.

(a)  Yes                                                           

(b) No

Ans: (b) No
 

Q6. The recommended values of speed for drilling grey cast iron are

(a) 12 to 15 m/min 
(b) 20 to 23 m/min 
(c) 35 to 55 m/min 
(d) 60 to 105 m/min. 

Ans:(b) 20 to 23 m/min
 

 

Q7. The relation between torque, diameter of drill and feed is given by

(a) T = C × f 0.5 × d1.5 
(b) T = C × f 0.75 × d1.5 
(c) T = C × f × d2 
(d) T = C × f 0.75 × d1.8 
where C = Constant depending upon the material being drilled.

Ans:(d) T = C × f 0.75 × d1.8
 

 

Q8. If in the relation between torque, diameter of drill and feed, the diameter of drill is in mm, feed in mm per revolution and torque in Newton metre, then the value of constant C for aluminium will be equal to

(a) 0.4 
(b) 0.11 
(c) 0.07 
(d) 1.0.

Ans:(b) 0.11
 

 

Q9. For softer material, the helix angles are of the order of

(a) 50 to 60° 
(b) 35 to 45° 
(c) 20 to 30° 
(d) 10 to 13°. 

Ans:(b) 35 to 45°
 

 

Q10. The point angle for most of the material is taken as

(a) 140° 
(b) 118° 
(c) 80° 
(d) 60°.

Ans:(b) 118°
 

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply