SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of

(a) continuous chips 

(b) discontinuous chip

(c) continuous chips with built up edge

(d) none of these

Ans: (a) continuous chips
 

Q2. In continuous chip cutting, the maximum heat……….the velocity of cutting.

(a) depends upon                                              

(b) does not depend upon

Ans: (a) depends upon

Q3. In oblique cutting system, the cutting edge of the tool

(a) may or may not clear the width of the workpiece

(b) may clear the width of the workpiece

(c) may not clear the width of the workpiece

(d) should always clear the width of the workpiece

Ans: (c) may not clear the width of the workpiece

Q4. Which of the following parameters govern the value of shear angle ·in continuous chip formation?

(a) True feed

(c) Rake angle of the cutting tool

(b) Chip thickness

(d) all of these

Ans: (d) all of these

Q5. Which of the following statement is correct for oblique cutting system?

(a) The cutting edge is inclined at an angle less than 90° with the normal to the velocity of the tool.

(b) Frequently, more than one cutting edges are in action.

(c) The chip flows on the tool face at an angle less than 90° with the normal on the cutting edge.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q6. The average thickness of the cut in one travel of the reciprocating saw is

(a) 1.5 mm 
(b) 3.0 mm 
(c) 6.25 mm 
(d) 8.0 mm. 

Ans:(b) 3.0 mm

 

Q7. Which one of the following saw is having average thickness of cut in one travel as 6.25 mm?

(a) band saw 
(b) reciprocating saw 
(c) circular saw 
(d) none of the above. 

Ans:(c) circular saw

 

Q8. Which one of the following saw is having average thickness of the cut in one travel as 1.5 mm?

(a) band saw 
(b) circular saw 
(c) reciprocating saw 
(d) none of the above.

Ans:(a) band saw

 

Q9. The primary aim of broaching is

(a) high finish 
(b) economy in production 
(c) removal of maximum amount of stock 
(d) none of the above.

Ans: (b) economy in production

 

Q10. Choose the wrong statement

(a) The length of the broach changes with the cut per tooth and the pitch. 
(b) The cost of broaching operation is very high as compared to other machine tool operations. 
(c) In surface broaching, the job and the broaching tool move across each other. 
(d) The process of broaching is best suited for the short ran jobs and for the removal of large amount of stock.

Ans:(d) The process of broaching is best suited for the short ran jobs and for the removal of large amount of stock.

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply