technology of production mcq Technology of production mcq are given below : 

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

 


Q1. In oblique cutting of metals, the cutting edge of the tool is

(a) perpendicular to the workpiece

(b) perpendicular to the direction of tool travel

(c) parallel to the direction of tool travel

(d) inclined at an angle less than 90° to the direction of tool travel

 

Ans: (d) inclined at an angle less than 90° to the direction of tool travel

 

Q2. Continuous chips with built up edge are formed during machining of

(a) brittle metals

(b) ductile metals

(c) hard metals

(d) soft metals

 

Ans: (b) ductile metals

 

Q3. The factor responsible for the formation of continuous chips with built up edge is

(a) low cutting speed and large rake angle

(b) low cutting speed and small rake angle

(c) high cutting speed and large rake angle

(d) high cutting speed and small rake angle

 

Ans: (b) low cutting speed and small rake angle

 

Q4. In oblique cutting the maximum chip thickness

(a) occurs at the middle

(b) may not occur at the middle

(c) depends upon the material of the tool

(d) depends upon. the geometry of the tool

 

Ans: (b) may not occur at the middle

 

Q5. Which of the following statement is correct for orthogonal cutting system?

(a) The cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel.

(b) The cutting edge clears the width of the workpiece on either ends.

(c) The chip flows over the tool face and the direction of the chip flow velocity is normal to the cutting edge.

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 

Q6. Numerical control can be applied to

(a) drilling machines 
(b) milling machines 
(c) lathes 
(d) all of the above machines. 

Ans:(d) all of the above machines.

 

Q7. Machining centre is a

(a) automatic tool changing unit 
(b) group of automatic machine tools 
(c) next logical step beyond NC (numerical controlled) machine 
(d) NC machine tool. 

Ans:(c) next logical step beyond NC (numerical controlled) machine

 

Q8. The numerical control machines are controlled by the tape whose width is

(a) 50 mm 
(b) 40 mm 
(c) 30 mm 
(d) 20 mm. 

Ans:(d) 20 mm.

 

Q9. NC machine tool is operated by

(a) output-input modules 
(b) a series of coded instructions 
(c) feed back system 
(d) none of the above. 

Ans:(b) a series of coded instructions

 

Q10. Choose the wrong statement.

(a) The hobbing process of cutting gears as compared to that of shaping is faster and more accurate.
(b) The gears used in watches, clocks, toys, etc. are made by stamping. 
(c) Galvanising is a zinc diffusion process. 
(d) The job is completed in one stroke of the machine, in case of broaching.

Ans:(c) Galvanising is a zinc diffusion process.

 


 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: adm[email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Manufacturing and Production technology MCQ
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply