SECTION-6

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

Section-7     

 

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q1. When a material is subjected to fatigue loading, the ratio of the endurance limit to the ultimate tensile strength is

(a) 0.20

(b) 0.35

(c) 0.50

(d) 0.65

Ans: (c) 0.50

Q2. The endurance limit for a mirror polished material will be…………as compared to unpolished material.

(a) same

(b) less

(c) more

Ans: (c) more

Q3. Stress concentration is caused due to

(a) variations in load acting on a member

(b) variations in properties of materials in a member

(c) abrupt change of cross-section

(d) all of these

Ans (c) abrupt change of cross-section

Q4. In static loading, stress concentration is more serious in

(a) brittle materials

(b) ductile materials

(c) brittle as well as ductile materials

(d) elastic materials

Ans: (a) brittle materials

Q5. In cyclic loading, stress concentration is more. serious in

(a) brittle materials

(b) ductile materials

(c) brittle as well as ductile materials

(d) elastic materials

Ans: (b) ductile materials

Q6. S.A.E. 3120 means

(a) Carbon steel with 0.15 to 0.25 per cent carbon 
(b) Nickel steel with 1 to 1.5 per cent carbon 
(c) Chrome nickel steel with 1 to 1.5% nickel and 0.15 to 0.25% carbon 
(d) Chromium steel with 0.15 to 0.25% carbon. 

Ans:(c) Chrome nickel steel with 1 to 1.5% nickel and 0.15 to 0.25% carbon

 

Q7. Choose the wrong statement

(a) S.A.E. stands for Society of Automobile Engineers. 
(b) A.S.T.M. stands for American Society for Testing Materials. 
(c) A.S.A. stands for American Standard Association. 
(d) Preferred numbers are of a series of numbers in arithmetic progression. 

Ans:(d) Preferred numbers are of a series of numbers in arithmetic progression.

 

Q8. Basic shaft is one

(a) whose lower deviation is zero 
(b) whose upper deviation is zero 
(c) whose upper and lower deviations are zero 
(d) none of the above.

Ans:(a) whose lower deviation is zero

 

Q9. The system of limits and fits, according to Indian Standard (IS : 1919–1963) consists of

(a) fundamental tolerances = 25 and fundamental deviations = 16 
(b) fundamental tolerances =16 and fundamental deviations = 25 
(c) fundamental tolerances = 10 and fundamental deviations = 25 
(d) fundamental tolerances =16 and fundamental deviations = 20.

Ans:(b) fundamental tolerances =16 and fundamental deviations = 25

 

Q10. Choose the wrong statement

(a) Fit is defined as the degree of tightness or looseness between two mating parts. 
(b) The interference is the amount by which the actual size of a shaft is larger than the actual finished size of the mating hole. 
(c) The clearance is the amount by which the actual size of the shaft is less than the actual size of the mating hole. 
(d) First are of two types namely hole basis fit and shaft basis fit.

Ans:(c) The clearance is the amount by which the actual size of the shaft is less than the actual size of the mating hole.

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply