SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

Section-7     

 

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q1. The bending stress in a curved beam is

(a) zero at the centroidal axis

(b) zero at the point other than centroidal axis

(c) maximum at the neutral axis

(d) none of these

Ans: (b) zero at the point other than centroidal axis

Q2. Two shafts A and B under pure torsion are of identical length and identical weight and are made of the same material. The shaft A is solid and the shaft B is hollow. We can say that

(a) shaft B is better than shaft A

(b) shaft A is better than shaft B

(c) both the shafts are equally good

Ans: (a) shaft B is better than shaft A

Q3. Rankine’s theory is used for

(a) brittle materials

(b) ductile materials

(c) elastic materials

(d) plastic materials

Ans: (a) brittle materials

Q4. The stress which vary from a minimum value to a maximum value of the same nature (i.e.tensile or compressive) is called

(a) repeated stress

(b) yield stress

(c) fluctuating stress

(d) alternating stress

Ans: (c) fluctuating stress

Q5. Failure of a material is called fatigue when it fails

(a) at the elastic limit

(b) below the elastic limit

(c) at the yield point

(d) below the yield point

Ans: (d) below the yield point

Q6. A locking device, in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut on opposite faces and a split pin passes through the two slots in the nut and a hole in the bolt, is known as

(a) ring nut 
(b) slotted nut 
(c) castle nut 
(d) sawn nut. 

Ans:(c) castle nut

 

Q7. A locking device, in which slots are cut in the upper end of the nut on opposite faces and a split pin passes through the two slots in the nut and a hole in the bolt, is known as

(a) ring nut 
(b) slotted nut 
(c) castle nut 
(d) sawn nut. 

Ans:(b) slotted nut

 

Q8. A locking device, in which a slot is cut half way across the nut and a small screw is tightened between the nut and the bolt, is known as

(a) ring nut 
(b) slotted nut 
(c) castle nut 
(d) sawn nut.

Ans:(d) sawn nut.

 

Q9. Factor of safety is the ratio of

(a) tensile stress to working stress 
(b) compressive stress to working stress 
(c) yield stress to working stress 
(d) bearing stress to working stress. 

Ans:(c) yield stress to working stress

 

Q10. The nut length, when shearing stress in nut is half the tensile stress in a bolt, would be equal to

(a) half the diameter of bolt 
(b) diameter of bolt 
(c) one and a half times the diameter of bolt 
(d) two times the diameter of the bolt.

Ans:(b) diameter of bolt

1      2      3      4      5      6          8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *