SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

Section-7     

 

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q1. The lower deviation is the algebraic difference between the

(a) minimum limit and the basic size

(b) maximum limit and the basic size

(c) actual size and the corresponding basic size

(d) none of the above

Ans: (a) minimum limit and the basic size

Q2. A basic hole is one whose

(a) lower deviation is zero

(b) upper deviation is zero

(c) lower and upper deviations are zero

(d) none of these

Ans: (a) lower deviation is zero

Q3. An aluminium member is designed on the basis of

(a) yield stress

(b) elastic limit stress

(c) proof stress

(d) ultimate stress

Ans: (a) yield stress

Q4. The stress in the bar when the load is applied suddenly is………as compared to the stress induced due to gradually applied loads.

(a) same

(b) double

(c) three times

(d) four times

Ans: (b) double

Q5. The shear modulus of resilience is proportional to

(a) shear stress

(b) (shear stress)2

(c) (shear stress)3

(d) (shear stress)4

Ans: (b) (shear stress)2

Q6. The minimum thickness of the flat plates, used for the head of thick cylinders is given by

 

\[ (a) t=d \sqrt{\frac{\kappa p}{f}}\]

 

\[ \text { (b) } t=\sqrt{\frac{d k p}{f}}\]

 

\[(c) t=k \sqrt{\frac{d p}{f}} \]

 

\[(d) t=p \sqrt{\frac{k \times d}{f}} \]

 

where d = Internal diameter of the cylinder, p = Internal fluid pressure,
f = Permissible tensile stress for the material of the plate, and k = A constant = 0.162
for flat heads.

Ans:\[ (a) t=d \sqrt{\frac{\kappa p}{f}}\]

 

Q7. The thickness (t) of a thick cylinder according to Grashof formula is equal to

 

\[(a) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{3 f+2 p}{3 f-4 p}\right)}+1\right] \]

 

\[(b) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{3 f-2 p}{3 f+2 p}\right)}-1\right] \]

 

\[ (c) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{3 f+2 p}{3 f-4 p}\right)}-1\right]\]

 

\[(d) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{3 f-4 p}{3 f+2 p}\right)}+1\right] \]

 

Ans:\[ (c) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{3 f+2 p}{3 f-4 p}\right)}-1\right]\]

Q8. The design of a pipe means the determination of the inside diameter of the pipe and its wall
thickness. The inside diameter of the pipe is given by

 

\[\text { (a) } \sqrt{\frac{Q}{v}} \]

 

\[ \text { (b) } 1.13 \sqrt{\frac{Q}{v}}\]

 

\[\text { (c) } 2.125 \sqrt{\frac{Q}{v}} \]

 

\[ \text { (d) } 0.755 \sqrt{\frac{Q}{v}}\]

 

where Q = Volume of fluid carried per sec, and v = Velocity of the following fluid per sec.

Ans:\[ \text { (b) } 1.13 \sqrt{\frac{Q}{v}}\]

 

Q9. In case of flanged pipe joint to make the joint leak proof the circumferential pitch of the
bolts should be

 

\[ \text { (a) more than } 30 \sqrt{d} \text { and diameter of bolt less than } 16 \mathrm{~mm}\]

 

\[\text { (b) less than } 20 \sqrt{d} \text { and diameter of bolt less than } 16 \mathrm{~mm} \]

 

\[\text { (c) more than } 20 \sqrt{d} \text { and diameter of bolt less than } 16 \mathrm{~mm} \]

 

\[ \text { (d) between } 20 \sqrt{d} \text { and } 30 \sqrt{d} \text { and diameter of bolt more than } 16 \mathrm{~mm}\]

where d = Diameter of the bolt hole.

Ans:\[ \text { (d) between } 20 \sqrt{d} \text { and } 30 \sqrt{d} \text { and diameter of bolt more than } 16 \mathrm{~mm}\]

 

Q10. When a thin-walled cylinder is subjected to internal fluid pressure, two types of stresses are developed. These stresses are

(a) both tensile 
(b) both compressive 
(c) both shear 
(d) one tensile and other compressive 
(e) none of the above.

Ans:(a) both tensile

 

1      2      3      4      5      6          8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply