machine design mcqs Machine Design mcqs are given below:

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

Section-7     

 


Q1. Which of the following material has the maximum ductility?

(a) Mild steel

(b) Copper 

(c) Zinc

(d) Aluminium

 

Ans: (a) Mild steel

 

 

Q2. A special case of ductility which permits materials to be rolled or hammered into thin sheets, is called

(a) plasticity

(b) elasticity

(c) ductility

(d) malleability

 

Ans: (d) malleability

 

 

Q3. The material commonly used for machine tool bodies is

(a) mild steel

(b) aluminium

(c) brass

(d) cast iron

 

Ans: (d) cast iron

 

 

Q4. The material commonly used for crane hooks is

(a) cast iron

(b) wrought iron

(c) mild steel

(d) aluminium

 

Ans: (b) wrought iron

 

 

Q5. According to Indian standard specifications, a plain carbon steel designated by 40C8 con­tains carbon

(a) 0.20 to 0.40%

(b) 0.35 to 0.45%

(c) 0.40to0.60%

(d) none of these

 

Ans: (b) 0.35 to 0.45%

 

 

Q6. For an old clutch, generally

(a) pressure is assumed uniform 
(b) wear is assumed uniform 
(c) pressure and wear are assumed uniform 
(d) none of the above. 

Ans: (b) wear is assumed uniform

 

 

Q7. The length of a belt in open-belt drive is a function of

(a) difference of the radii of the two pulleys only 
(b) sum of the radii of the two pulleys only 
(c) sum as well as difference of the radii of the two pulleys 
(d) none of the above. 

Ans: (c) sum as well as difference of the radii of the two pulleys

 

 

Q8. The length of a belt in cross-belt drive is a function of

(a) difference of the radii of the two pulleys only 
(b) sum of the radii of the two pulleys only 
(c) sum as well as difference of the radii of the two pulleys 
(d) none of the above.

Ans: (b) sum of the radii of the two pulleys only 

 

 

Q9. In a flat pivot bearing (considering uniform wear), the frictional torque transmitted is given by

(a) 0.50 μWR 
(b) 0.67 μWR 
(c) 0.75 μWR 
(d) μW × R. 

Ans:(a) 0.50 μWR

 

 

Q10. A vertical shaft of dia. 150 mm carries a vertical load of 20 kN and rests on a flat end of a foot-step bearing (i.e. flat pivot bearing). The shaft is rotating at 100 r.p.m. and co-efficient of friction is 0.045. Assuming uniform pressure distribution, the frictional torque will be

(a) 25 Nm 
(b) 3375 Nm 
(c) 45 Nm 
(d) 675 Nm.

Ans: (c) 45 Nm

 


 

1    2    3       5     6     7     8    

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design MCQs

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Machine Design MCQ
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6
Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply