SECTION-7

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q11. Which theory of failure will you use for aluminium components under steady loading?

(a) Principal stress theory 
(b) Principal strain theory 
(c) Strain energy theory 
(d) Maximum shear stress theory.                                            (GATE 1999)

Ans:(d) Maximum shear stress theory

 

Q12. A test specimen is stressed slightly beyond the yield point and then unloaded. Its yield strength will

(a) decrease 
(b) increase 
(c) remain same 
(d) become equal to ultimate tensile strength.                                                   (GATE 1995)

Ans:(b) increase

 

Q13. Fatigue strength of a rod subjected to cyclic axial force is less than that of a rotating beam of the same dimensions subjected to steady lateral force because

(a) axial stiffness is less than bending stiffness 
(b) of absence of centrifugal effects in rod 
(c) the number of discontinuities vulnerable to fatigue are more in the rod 
(d) at a particular time, the rod has only one type of stress whereas the beam has both the tensile and compressive stresses.                                                                                                      (GATE 1992)

Ans:(d) at a particular time, the rod has only one type of stress whereas the beam has both the tensile and compressive stresses

 

Q14. The unit of elastic modulus is same as those of

(a) stress, shear modulus and pressure 
(b) strain, shear modulus and force 
(c) shear modulus, stress and force 
(d) stress, strain and pressure.                                                                    (IAS 1994)

Ans:(a) stress, shear modulus and pressure

 

Q15. The highest stress that a material can withstand for a specified length of time without excessive deformation is called

(a) fatigue strength 
(b) endurance strength 
(c) creep strength  
(d) creep rupture strength.                                                     (IES 1997)

         

Ans:(c) creep strength

 

Q16. Deep groove ball bearings are used for

(a) heavy thrust load only 
(b) small angular displacements of shafts 
(c) radial load at high speed 
(d) combined thrust and radial loads at high speed.                            (IAS 1995)

Ans:(d) combined thrust and radial loads at high speed

 

Q17. The endurance limit of a material can be improved by

(a) polishing 
(b) coating 
(c) heat treatment 
(d) (a) and(c) .

Ans:(d) (a) and(c) .

 

Q18. In an oil lubricated journal bearing, co-efficient of friction between the journal and the bearing

(a) remains constant at all speeds 
(b) is minimum at zero speed and decreases monotonically with increase in speed 
(c) is maximum at zero speed and decreases monotonically with increase in speed 
(d) becomes minimum at an optimum speed and then increases with further increase in speed.     (IES 1995)

Ans:(d) becomes minimum at an optimum speed and then increases with further increase in speed.

 

Q19. Which one of the following materials is highly elastic?

(a) Rubber 
(b) Brass 
(c) Steel 
(d) Glass.

Ans:(c) Steel

 

Q20. The most suitable theory of failure for brittle materials is

(a) maximum normal stress theory 
(b) maximum strain energy theory 
(c) maximum distortion energy theory 
(d) maximum shear stress theory.

Ans:(a) maximum normal stress theory

 

1    2     3    4

Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

Leave a Reply