SECTION-6

MACHINE DESIGN MCQ

Q61. For a hollow shaft of external diameter D and internal diameter d, the modulus of section is equal to

(a)  π( D4-d 4 )/64D 
(b)  π( D4-d 4 )/32D 
(c)  π( D4-d 4 )/16D 
(d)  π( D4+d 4 )/32D 

Ans:(b)  π( D4-d 4 )/32D

 

Q62. For a hollow shaft of external diameter D and internal diameter d the polar modulus of section is equal to

(a)  π( D4-d 4 )/64D 
(b)  π( D4-d 4 )/32D 
(c)  π( D4-d 4 )/16D 
(d)  π( D4+d 4 )/32D 

Ans:(c)  π( D4-d 4 )/16D

 

Q63. In case of a flange coupling the width of the flange varies from

(a) D to D + 1.25 
(b) 1.5 D to l.5 D + 1.25 
(c)  D/2 to D/2  + 1.25 
(d) D/4 to D/4  + 1.25 

Ans:(c)  D/2 to D/2  + 1.25

 

Q64. In case of a flange coupling usually a rectangular key is used. The length of the key should not be less than

(a) 0.5 D 
(b) 1.0 D 
(c) 1.5 D 
(d) 3.0 D. 

Ans:(c) 1.5 D

 

Q65.In case of a flange coupling usually a rectangular key is used, the width (b) and thickness (t) of the rectangular key are taken as

(a) b =D/4and t = 2D/3 
(b) b =D/3and t = 2D/3 
(c) b =D/4and t = D/6 
(d) t =D/2 and t = D/6 

Ans:(c) b =D/4and t = D/6

 

Q66. Power transmitted by a belt in S.I. unit is given by

(a)  T1 × V Watt 
(b)  T2 × V 
(c)  ( T1 −T 2 ) ×V/1000  kW
(d) ( T1 +T 2 ) ×V/1000
.where T1 = Tension on tight side, T2 = Tension on slack side, V = Velocity in m/sec.

Ans:(c)  ( T1 −T 2 ) ×V/1000  kW

 

Q67. The centrifugal tension acting on a rotating bell is given by

(a) Tc = 1/ 2   mV2
(b) Tc = mV2 
(c) Tc = 2W/g  V2
(d) Tc =  3W/g  × V2 
where W= Weight of belt per unit length, V = Linear velocity of belt, and
Tc = Centrifugal tension.

Ans:(b) Tc = mV2

 

Q68. The friction circle of a bearing is having radius equal to

(a) r 
(b) r cos φ 
(c) r sin φ 
(d) r tan φ. 
where r = Radius of shaft, and φ = Angle of friction.

Ans:(c) r sin φ

 

Q69. If failure in shear along 45° planes is to be avoided, then a material subjected to uniaxial tension should have its shear strength equal to at least

(a) tensile strength 
(b) compressive strength 
(c) half the difference between the tensile and compressive strengths 
(d) half the tensile strength.                                                                                (IES 1994)

Ans:(c) half the difference between the tensile and compressive strengths

 

Q70. The bearing characteristic number is given by

(a) Z ×p/N
(b) Z ×N/p
(c) p / Z ×N
(d) Z/p × N . 
where Z = Absolute viscosity of lubricant in centipoise, N = Speed, and
p = Pressure in N/mm2.

Ans:(b) Z ×N/p

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply