SECTION-6

MACHINE DESIGN MCQ

Q41. When a material is subjected to varying stresses, it fails under stresses considerably lower than the ultimate stress. Such type of failure of the material is known as

(a) creep 
(b) fatigue 
(c) stress concentration 
(d) overstrain. 

Ans:(b) fatigue

 

Q42. When a ductile material is loaded in excess of a certain value, a gradual increase in elongation takes place with time. This phenomenon is known as

(a) creep 
(b) fatigue 
(c) stress concentration 
(d) overstrain. 

Ans:(a) creep

 

Q43. When a material is subjected to varying stresses, it fails under stresses considerably lower than the ultimate stress. The magnitude of such stresses, under which the material fails, depends on

(a) range of stress 
(b) mean stress
(c) number of applications 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q44. Endurance limit is the value of maximum stress which a material can withstand without failure for infinite number of cycles, when it is subjected to

(a) dynamic load 
(b) static load 
(c) bending load 
(d) completely reversed load.

Ans:(d) completely reversed load.

 

 

Q45. The factor of safety, for a component subjected to fatigue loading, is given by

(a)Ultimate stress/Working stress
(b)Ultimate stress/Endurance limit stress
(c) Endurance limit stress/Working stress
(d) None of the above. 

Ans:(c) Endurance limit stress/Working stress

 

Q46. If the size of a standard specimen is increased, the endurance limit of the material will

(a) increase 
(b) decrease 
(c) remain same 
(d) increase first and then decrease. 

Ans:(b) decrease

 

Q47. The endurance limit of a material, subjected to fatigue loading

(a) increases with the increase of ultimate tensile strength 
(b) increases with the decrease of ultimate tensile strength 
(c) is independent of ultimate tensile strength 
(d) none of the above.

Ans:(a) increases with the increase of ultimate tensile strength

 

Q48. The ratio of maximum stress in a machine component (at a notch or a fillet) to the nominal stress at the same section, is known as

(a) endurance limit 
(b) stress concentration factor 
(c) surface finish factor 
(d) factor of safety. 

Ans:(b) stress concentration factor

 

Q49. Stress concentration factor is a function of

(a) geometry of the machine component 
(b) material of the machine component 
(c) geometry and material of the component 
(d) none of the above. 

Ans:(c) geometry and material of the component

 

Q50. Choose the wrong statement

(a) Stress concentration is caused due to sudden change of cross-section. 
(b) When a material is subjected to varying stresses, the material fails under stresses considerably lower than the ultimate stress. This type of failure is known as fatigue. 
(c) The ratio of endurance limit stress to working stress is known as factor of safety for a component subjected to fatigue loading. 
(d) None of the above.

Ans:(d) None of the above.

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply