SECTION-6

MACHINE DESIGN MCQ

Q21. The difference between the upper limit and lower limit of a dimension is known as

(a) basic size 
(b) nominal size 
(c) tolerance 
(d) actual size.

Ans:(c) tolerance

 

Q22. A system is said to unilateral, if

(a) tolerance is zero 
(b) tolerance is one direction 
(c) tolerance is in two direction 
(d) none of the above. 

Ans:(b) tolerance is one direction

 

Q23. A system is said to bilateral, if

(a) tolerance is zero 
(b) tolerance is one direction 
(c) tolerance is in two direction 
(d) none of the above

Ans:(c) tolerance is in two direction

 

Q24. Which of the following is a wrong statement?

(a) From a number of shafts of the same length and material, the shaft with greatest polar modulus will resist the maximum twisting moment. 
(b) For a shaft of a given material, the magnitude of polar modulus is a measure of its strength in resisting torsion. 
(c) Shaft of the same material, and length having the same polar modulus have the same strength.
(d) The torsional rigidity of a shaft = C/J. 

Ans:(d) The torsional rigidity of a shaft = C/J.
 

 

Q25. Which one of a correct statement?

(a) Hot rolling produces a stronger shaft than cold rolling. 
(b) Cold rolling produces a stronger shaft than hot rolling. 
(c) Shaft are not made by rolling process. 
(d) Angle of twist of shaft is inversely proportional to shaft diameter. 

Ans:(b) Cold rolling produces a stronger shaft than hot rolling.

 

Q26. Yield point in fatigue loading as compared to static loading is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lower

 

Q27. Fatigue strength

(a) increases by cold working 
(b) decreases by cold working 
(c) increases by hot working 
(d) none of the above.

Ans:(a) increases by cold working

 

Q28. Two shafts, one solid and other hollow, are made of the same materials and are having same length and weight. The hollow shaft as compared to solid shaft will be

(a) more strong 
(b) less strong 
(c) having same strength 
(d) none of the above. 

Ans:(a) more strong

 

Q29. The torque required to produce a twist of one radian per unit length of the shaft is known as

(a) polar modulus 
(b) torsional rigidity 
(c) flexural rigidity 
(d) maximum twisting moment. 

Ans:(b) torsional rigidity

 

Q30. The ratio of torque transmitted by a hollow shaft (of inside diameter equal to the half of the outer diameter) to the torque transmitted by a solid shaft of the same material and of the same weight is equal to

(a) 1/2 
(b) 1/4 
(c) 3/4 
(d) 15/16.

Ans:(d) 15/16.

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply