SECTION-6

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q11. The size of a shaft is given as \[30_{-0.003}^{+0.003} \] it means

(a) the system is bilateral 
(b) upper limit is +0.003 
(c) lower limit is –0.003 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

Q12. The size of a part, to which all limits of variation are determined, is called

(a) actual size 
(b) basic size 
(c) tolerance 
(d) zone of tolerance. 

Ans:(b) basic size

 

Q13. Choose the correct statement

(a) The algebraic difference between the lower limit and basic size is called lower deviation. 
(b) The algebraic difference between an actual size and corresponding basic size is known as actual deviation. 
(c) The algebraic difference between the upper limit and the basic size is called upper deviation. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.

 

Q14. Choose the wrong statement

(a) The fatigue life of a part can be improved by shot peening. 
(b) The notch angle of the Izod impact test specimen is 45°. 
(c) The procedure of increasing fatigue limit by overstressing the metal by successively increasing loadings is known as Coaxing. 
(d) In Vicker’s hardness testing, the pyramid indentor apex is 60°. 

Ans:(d) In Vicker’s hardness testing, the pyramid indentor apex is 60°.

 

Q15. The technique ‘brittle coating’ is used for

(a) experimental stress analysis 
(b) protecting metal against corrosion 
(c) non-destructive testing of metals 
(d) determining brittleness. 

Ans:(a) experimental stress analysis

 

Q16. Choose the correct statement

(a) Resilience of a material is important, when it is subjected shock loading. 
(b) The ultimate strength of steel in tension in comparison to shear is in the ratio of 3 : 2. 
(c) Stress concentration is caused due to abrupt change of section. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.

 

Q17. If the diameter of a solid shaft is increased two times, the torque transmitted will be

(a) two times 
(b) four times 
(c) eight times 
(d) sixteen times. 

Ans:(c) eight times

 

Q18. A solid shaft of diameter 100 mm is subjected to a maximum bending moment of 4,000 Nm and maximum torque of 3,000 Nm. The equivalent bending moment is

(a) 5000 Nm 
(b) 4500 Nm 
(c) 4000 Nm 
(d) 3500 Nm. 

Ans:(b) 4500 Nm

 

Q19. A solid shaft of diameter 100 mm is subjected to a maximum bending moment of 4,000 Nm and maximum torque of 3,000 Nm, the equivalent torque will be equal to

(a) 5000 Nm 
(b) 4500 Nm 
(c) 4000 Nm 
(d) 3500 Nm. 

Ans:(a) 5000 Nm

 

Q20. A solid shaft of diameter 100 mm is subjected to a maximum bending moment of 4,000 Nm and maximum torque of 3,000 Nm, the maximum shear stress will be

(a) 80/π N/mm2 
(b) 160/π N/mm2 
(c) 144/π N/mm2 
(d) 100/π N/mm2.

Ans:(a) 80/π N/mm2

 

    2          4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *