SECTION-5

MACHINE DESIGN MCQ

Q71. A cylindrical rod, having a head at one end and is threaded practically throughout its length, is known as a

(a) bolt 
(b) stud 
(c) tap bolt 
(d) set-screw. 

Ans:(d) set-screw.

 

Q72. Which one of the following threads is not used for transmission of power?

(a) Square thread 
(b) Buttress thread 
(c) B.S.W. thread 
(d) Acme thread. 

Ans:(c) B.S.W. thread

 

Q73. Which of the following threads is used when the force acts entirely in one direction?

(a) Square thread 
(b) Buttress thread 
(c) B.S.W. thread 
(d) Acme thread. 

Ans:(b) Buttress thread

 

Q74. Choose the correct statement

(a) Acme thread and knuckle thread are the modification of the square thread. 
(b) Buttress thread is a combination of triangular and square threads. 
(c) M 20 means metric thread with diameter of screw as 20 mm. . 
(d) B.S.W. threads are used for power transmission. 

Ans:(d) B.S.W. threads are used for power transmission.

 

Q75. The diameter of a cylindrical rod, on which threads are cut, is known as

(a) major diameter 
(b) minor diameter 
(c) nominal diameter 
(d) pitch diameter.

Ans:(c) nominal diameter

 

 
Q76. The included angle for Acme threads is

(a) 60° 
(b) 55° 
(c) 45° 
(d) 29°. 

Ans:(d) 29°.

 

Q77. A screw, which is similar to a tap bolt and is used to prevent relative movement between the two parts, is known as

(a) machine screw 
(b) cap screw 
(c) set-screw 
(d) none of the above.

Ans:(c) set-screw

 

Q78. Basic hole is one

(a) whose lower deviation is zero 
(b) whose upper deviation is zero 
(c) whose upper and lower deviations are zero 
(d) none of the above. 

Ans:(a) whose lower deviation is zero

 

Q79. The notation 70 H 6/g 5 means

(a) basic size is 70 mm 
(b) basic size is 70 mm and tolerance grade for shaft is 6 and for the hole is 5 
(c) basic size is 70 mm and tolerance grade for a hole is 6 and for the shall is 5 
(d) basic size is 30 mm and tolerance grade is one. 

Ans:(c) basic size is 70 mm and tolerance grade for a hole is 6 and for the shall is 5

 

Q80. The fatigue duration of parts can be increased by a process, known as

(a) electroplating 
(b) shot-peening 
(c) finishing and polishing 
(d) decraburisation.

Ans:(b) shot-peening

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

 

Back

Go to Section-6

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *