SECTION-5

MACHINE DESIGN MCQ

Q61. A screw, which is slotted for a screw driver and are generally used with a nut, is known as

(a) machine screw 
(b) cap screw 
(c) set-screw 
(d) none of the above. 

Ans:(a) machine screw

 

Q62. A screw, which is similar to a tap bolt except that they are of small size and a greater variety of shapes of heads are available, is known as

(a) machine screw 
(b) cap screw 
(c) set-screw 
(d) none of the above. 

Ans:(b) cap screw

 

Q63. M 30 × 2 for a bolt represents

(a) metric threads of 30 mm outside diameter and 2 mm pitch 
(b) metric threads of 60 mm2 cross-sectional area 
(c) metric threads on a bolt of length 30 cm 
(d) none of the above.

Ans:(a) metric threads of 30 mm outside diameter and 2 mm pitch

 

Q64. A cylindrical rod, with both ends threaded, is known as a

(a) bolt 
(b) stud 
(c) tap bolt 
(d) set-screw. 

Ans:(b) stud

 

Q65. A cylinderial rod, having a head at one end and a nut fitted to the other end, is known as a

(a) bolt 
(b) stud 
(c) tap bolt 
(d) set-screw. 

Ans:(a) bolt

 

Q66. A cylindrical rod, having a head at one end and other end lilting into a tapped hole in the other parts to be joined, is known as a

(a) bolt 
(b) stud 
(c) tap bolt 
(d) set-screw.

Ans:(c) tap bolt

 

Q67. The diameter, at the root of the thread, is known as

(a) major diameter 
(b) minor diameter 
(c) core diameter 
(d) (b) or (c). 

Ans:(d) (b) or (c).

 

Q68. The diameter, at the crest of the thread, is known as

(a) major diameter 
(b) minor diameter 
(c) nominal diameter 
(d) pitch diameter 

Ans:(a) major diameter

 

Q69. Which one of the following threads is having smallest included angle?

(a) Acme thread 
(b) B.S.W. thread 
(c) Buttress thread 
(d) Unified thread.

Ans:(a) Acme thread

 

Q70. Choose the correct statement

(a) A limit system is said to be on a shaft basis if the hole is kept constant and shaft size is varied. 
(b) A limit system is said to be on a hole basis if the shaft is kept constant and the hole size is varied. 
(c) The standard tolerances are determined in terms of standard tolerances unit ‘t’ in microns. 
(d) The standard tolerance unit (i), for the first fundamental tolerance (IT 1), is equal to 0.45 + 0.000 D where D is diameter in mm.

Ans:(c) The standard tolerances are determined in terms of standard tolerances unit ‘t’ in microns.

 

    2      3      4          6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply