SECTION-5

MACHINE DESIGN MCQ

Q51. The diameter of the hole, that must be drilled in the head of the bolt to make the bolt of uniform strength, is equal to

(a) Do – Dc
( b)Do + Dc/2
\[ \text { (c) } \sqrt{D_{o}^{2}-D_{c}^{2}}\]
(d)Do – Dc/4
where Do = Outside diameter of thread, and Dc = Core diameter of thread.

Ans:\[ \text { (c) } \sqrt{D_{o}^{2}-D_{c}^{2}}\]

 

Q52. On which the resultant axial load on a bolt depends

(a) the initial tension due to tightening of the bolt 
(b) the external load applied 
(c) the relative elastic yielding of the bolt and the connected member 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q53. The resultant axial load (P) on a bolt is given by

(a) P = P1 +a /a+1  P2
(b) P = P1 -a /a+1  P2
(c) P =P = P1 +a /a-1  P2
(d) P = P = P1 + a +1/a  P2
where P1 = Initial tension in the bolt due to tightening up,
P2 = External load on the bolt, and
a = Ratio of elasticity of connected parts to the elasticity of the bolt.

Ans:(a) P = P1 +a /a+1  P2

 

Q54. When a soft gaskets are connected by large bolts, then the resultant axis load on the bolt is equal to

(a) sum of initial tension and external load applied 
(b) mean of the initial tension and external load applied 
(c) initial tension only 
(d) external load only 

Ans:(a) sum of initial tension and external load applied

 

Q55. A coarse screw of major diameter 6 mm and pitch 1 mm according to IS : 1362–1962 is designated as

(a) M × 6 × 1 
(b) M 6 × l 
(c) 6 M × l 
(d) M 6. 

Ans:(d) M 6.

 

Q56. A fine screw of major diameter 36 mm and pitch 3 mm according to IS : 1362–1962 is designated as

(a) M × 36 × 3 
(b) M 36 × 3 
(c) 36 M × 3 
(d) M 36. 

Ans:(b) M 36 × 3

 

Q57. The pitch of 24 mm diameter metric find threads would be

(a) 3 mm 
(b) 2 mm 
(c) 1.5 mm 
(d) 1 mm. 

Ans:(b) 2 mm

 

Q58.The pitch of 24 mm diameter metric the threads are coarse then pitch would be

(a) 3 mm 
(b) 2 mm 
(c) 1.5 mm 
(d) 1 mm.

Ans:(a) 3 mm

 

Q59. Which one of the following threads is having largest included angle?

(a) Acme thread 
(b) B.S.W. thread 
(c) Buttress thread 
(d) Unified thread. 

Ans:(d) Unified thread.

 

Q60. The included angle for Buttress threads is

(a) 60° 
(b) 55° 
(c) 45° 
(d) 29°.

Ans:(c) 45°

 

    2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply