SECTION-5

MACHINE DESIGN MCQ

Q11. The two plates are to be joined by rivets. The plates are touching each other and two cover plates are placed on both sides of the main plates and then riveted. This type of joint is called

(a) lap joint 
(b) butt joint 
(c) single strap joint 
(d) double strap butt joint.

Ans:(d) double strap butt joint.

 

Q12. Two plates are joined by rivets. The pull required to tear off the plate across a row of rivets per pitch length is equal to

(a) (p – d)t × σt
(b) p × t × σt
(c) d × t × σt
(d) (p + d) × t × σt
where d = Diameter of rivet, p = Pitch of rivets,
t = Thickness of plate, and σt = Permissible tensile stress.

Ans:(a) (p – d)t × σt

Q13. The plates are joined by a lap joint. The pull required to shear off the rivet per pitch length is equal to

(a) n × π/4   d2 × τ 
(b) n × 2 × π/4  d2 × τ 
(c) n × 3 × π/4    d2 × τ 
(d) n × 1.875 × π/4   d2 × τ. 
where n = Number of rivets per pitch length, d = Diameter of rivet, and
τ = Permissible shear stress for the rivet material.

Ans:(a) n × π/4   d2 × τ

 

Q14. Two plates are joined by a simple cover butt joint. The pull required to shear off the rivet per pitch length is equal to

(a) n × π/4   d2 × τ 
(b) n × 2 × π/4  d2 × τ 
(c) n × 3 × π/4   d2 × τ 
(d) n × 1.875 × π/4   d2 × τ.

Ans:(a) n × π/4   d2 × τ

 

Q15. Two plates are joined by a double cover butt joint. The theoretical pull required to shear off the rivet per pitch length is equal to

(a) n × π/4 d2 × τ 
(b) n × 2 × π/4  d2 × τ 
(c) n × 3 × π/4  d2 × τ 
(d) n × 1.875 × π/4  d2 × τ. 

Ans:(b) n × 2 × π/4  d2 × τ

 

Q16.Two plates are joined by a double cover butt joint, according to Indian Boiler Regulation (I.B.R.), the pull required to shear off the rivets per pitch length is equal to

(a) n × π/4  d2 × τ 
(b) n × 2 × π/4  d2 × τ 
(c) n × 3 × π/4  d2 × τ 
(d) n × 1.875 × π/4  d2 × τ. 

Ans:(d) n × 1.875 × π/4  d2 × τ.
 

 

Q17. Lozenge joint is called a joint of

(a) maximum strength 
(b) minimum strength 
(c) uniform strength 
(d) none of the above. 

Ans:(c) uniform strength

 

Q18. Diamond riveting is used for

(a) structural work 
(b) boiler work 
(c) structural and boiler 
(d) none of the above.

Ans:(a) structural work

 

Q19. In case of marine flange couplings, the number of bolts are given by

(a) D/5  + 2 
(b) D/4  + 2 
(c) D/7.5  – 2 
(d) D/7.5  + 2. 

Ans:(d) D/7.5  + 2.

 

Q20. In case of marine flange coupling, the pitch circle diameter of the bolt is taken as equal to

(a) D 
(b) l.6 D 
(c) 2D 
(d) 2.5 D.

Ans:(b) l.6 D

1      2      3      4      5      6          8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 


Go to Home Page

Leave a Reply