SECTION-4

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q71. A locking device, which is widely used in automobile and locomotive engines, is a

(a) ring nut 
(b) slotted nut 
(c) castle nut 
(d) sawn nut. 

Ans:(c) castle nut

 

Q72. Which forms of rivet heads of the following are mostly used for general work?

(a) conical 
(b) countersunk 
(c) snap 
(d) (b) and (c). 

Ans:(d) (b) and (c).

 

Q73. Which forms of the rivet heads of the following are generally used in boiler work?

(a) conical 
(b) ellipsoid 
(c) snap 
(d) (a) and (b) 
 

Ans:(d) (a) and (b)

 

Q74. For marking a leak proof joint, the bolts or studs are screwed up tightly along with metal gasket or asbestos packing. The minimum diameter of the bolt or stud (used for this purpose) should be at least

(a) 5 mm 
(b) 10 mm 
(c) 16 mm 
(d) 24 mm. 

Ans:(c) 16 mm

 

Q75. A bolt can be made of uniform strength by

(a) drilling an axial hole through the head upto threaded portion 
(b) turning down the diameter of the shank of the bolt 
(c) increasing the diameter of the shank of the bolt 
(d) (a) and (b) only.

Ans:(d) (a) and (b) only.

 

Q76. Choose the wrong statement

(a) For a double start threads, lead is equal to twice the pitch. 
(b) If the threads on a bolt are right-handed, then the threads on the nut will be also right-handed.
(c) A stud is having threads on both ends. 
(d) The included angle for the acme thread is 55°. 

Ans:(d) The included angle for the acme thread is 55°.

 

Q77. Eye bolts are used for

(a) transmission of power 
(b) locking devices 
(c) lifting and transporting heavy pieces 
(d) absorption of shocks and vibrations. 

Ans:(c) lifting and transporting heavy pieces

 

Q78. The basis on which bolts are generally designed for initial tension due to screwing up with a large factor of safety is

(a) direct bending stress 
(b) direct tensile stress 
(c) direction shear stress 
(d) direct compressive stress. 

Ans:(b) direct tensile stress

 

Q79. The initial tension in a bolt (in M.K.S. units) used for making fluid tight joint is equal to

(a) 284 × d 
(b) 142 d 
(c) 81 × d 
(d) 568 × d 
where d = Nominal diameter of bolt in mm.

Ans:(a) 284 × d

 

Q80. The stresses included in a bolt, when it is subjected to an external load, will be

(a) shear stress 
(b) tensile stress 
(c) both shear and tensile stress 
(d) any one of the above.

Ans:(d) any one of the above.

 

    2      3      4      5      6          8

 

 

Back

Go to Section-5

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply