SECTION-4

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q61. In a butt joint, the thickness for the butt straps according to I.B.R. should not be less than

(a) 7 mm 
(b) 5 mm
(c) 10 mm 
(d) 20 mm.

Ans:(c) 10 mm

 

Q62. If the diameter of the rivets varies from 12 mm to 24 mm, then according to I.S.I., the diameter of the rivet hole is equal to the diameter of rivet plus

(a) 0.5 mm 
(b) 1 mm 
(c) 1.5 mm 
(d) 2 mm. 

Ans:(c) 1.5 mm

 

Q63. Which one is a wrong statement ?

(a) A butt joint with a single strap is in single shear. 
(b) A butt joint with double strap is in double shear. 
(c) The tearing of the plate at an edge can be avoided if the margin is equal to 1.5 times the diameter of the rivet bole. 
(d) The thickness of the boiler shell, according to I.B.R. (Indian Boiler Regulation) should not be more than 7 mm. 

Ans:(d) The thickness of the boiler shell, according to I.B.R. (Indian Boiler Regulation) should not be more than 7 mm.

 

Q64. Which one is a correct statement?

(a) The ratio of pitch to the diameter of the rivet is equal to one by two if the tearing efficiency of the riveted joint is 50%. 
(b) In chain riveting joints, minimum distance between the rows of the rivets should be equal to the diameter of rivet hole. 
(c) A butt joint with two cover plates should be used for longitudinal joint in boilers. 
(d) All of the above. 

Ans:(c) A butt joint with two cover plates should be used for longitudinal joint in boilers.

 

Q65. The strength of a riveted joint is equal to

(a) the pull required to shear off the rivet 
(b) the pull required to crush the rivet 
(c) the pull required to tear off the plate 
(d) minimum of the above three values 

Ans:(d) minimum of the above three values

 

Q66. The efficiency of a riveted joint is the ratio of

(a) the pull required to shear off the rivets to the strength of unriveted plate 
(b) the pull required to crush the rivet to the strength of unriveted plate 
(c) the pull required to tear off the plate to the strength of unriveted plate 
(d) the strength of the riveted joint to the strength of unriveted plate.

Ans:(d) the strength of the riveted joint to the strength of unriveted plate.

 

Q67. Which of the following is a permanent fastening?

(a) screws 
(b) bolts and nuts 
(c) riveting 
(d) cotter 

Ans:(c) riveting

 

Q68. Which of the following is a temporary fastenings?

(a) welding 
(b) bolts and nuts 
(c) riveting 
(d) forging 

Ans:(b) bolts and nuts

 

Q69. The distance between the centre of the rivet hole to the nearest edge of the plate is known as

(a) pitch 
(b) diagonal pitch 
(c) margin 
(d) back pitch. 

Ans:(c) margin

 

Q70. Two plates are joined by rivets. The tearing of the plate at an edge may be avoided if the margin is made at least equal to

(a) 0.25 d 
(b) 0.5 d 
(c) 1.0 d 
(d) l.5 d 
where d = Diameter of the rivet.

Ans:(d) l.5 d

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply