SECTION-4

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q51. The cotter, in case of cotter joint, is having

(a) taper on one side 
(b) taper on both sides 
(c) no taper 
(d) none of the above. 

Ans:(a) taper on one side

 

Q52. A cotter joint is having maximum draw of

(a) 10 mm 
(b) 8 mm 
(c) 5 cm 
(d) 3 mm.

Ans:(d) 3 mm.

 

Q53. The centre distance between two parallel shafts is 5 m. They are connected by an open belt drive. The diameters of large and small pulley are 1.5 m and 1.0 respectively. The weight of the belt is 0.98 kgf/m length and initial tension in the belt, when belt is stationary is 250 kgf. If the smaller pulley rotates at 420 r.p.m., the linear velocity of the belt would be

(a) 11 m/sec 
(b) 22 m/sec 
(c) 33 m/sec 
(d) 44 m/sec. 

Ans:(b) 22 m/sec

 

Q54. The centre distance between two parallel shafts is 5 m. They are connected by an open belt drive. The diameters of large and small pulley are 1.5 m and 1.0 respectively. The weight of the belt is 0.98 kgf/m length and initial tension in the belt, when belt is stationary is 250 kgf. If the smaller pulley rotates at 420 r.p.m., the centrifugal tension would be equal to

(a) 46.4 kgf 
(b) 23.2 kgf 
(c) 69.6 kgf 
(d) 11.6 kgf. 

Ans:(a) 46.4 kgf

 

Q55. The centre distance between two parallel shafts is 5 m. They are connected by an open belt drive. The diameters of large and small pulley are 1.5 m and 1.0 respectively. The weight of the belt is 0.98 kgf/m length and initial tension in the belt, when belt is stationary is 250 kgf. If the smaller pulley rotates at 420 r.p.m., the sum of tension in the tight side and slack side would be equal to

(a) 592.8 kgf 
(b) 407.2 kgf 
(c) 92.8 kgf 
(d) 500 kgf.

Ans:(b) 407.2 kgf

 

Q56. The power transmitted by a belt depends upon

(a) centre distance between the two pulleys over which belt is passing 
(b) velocity of belt 
(c) difference between the tensions in the tight and slack sides of the belt 
(d) (b) and (c) only.

Ans:(d) (b) and (c) only.

 

Q57. The diameter of a bolt for a flange coupling should not be less than

(a) 12 mm 
(b) 25 mm 
(c) 8 mm 
(d) 5 mm.

Ans:(a) 12 mm

 

Q58. A rectangular sunk key is having taper on top side only. The suitable taper is

(a) 1 in 100 
(b) 1 in 60 
(c) 1 in 30 
(d) 1 in 10. 

Ans:(a) 1 in 100

 

Q59. The dimensions of a parallel sunk key are

(a) width =d/4 and thickness =d/10 
(b) width =d/6 and thickness =d/10 
(c) width =d /4and thickness =d/6 
(d) width =d /10and thickness =d /6
where d = Diameter of the shaft.

Ans:(c) width =d /4and thickness =d/6

 

Q60. In a butt joint if two unequal widths of straps are used, then the thickness of butt straps is

(a) 6.625 × t and 0.5 × t for wide strap and narrow strap 
(b) 0.75t and 0.625t for wide strap and narrow strap 
(c) 0.75t and 0.5t for wide strap and narrow strap 
(d) 0.5t and 0.35t for wide strap and narrow strap 
where t = Thickness of main plates.

Ans:(b) 0.75t and 0.625t for wide strap and narrow strap

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *