SECTION-4

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q21. A sunk key is provided with a gib head in order

(a) to fit the key easily 
(b) to remove the key easily 
(c) to transmit the torque 
(d) to connect shaft and hub. 

Ans:(b) to remove the key easily

 

Q22. When relative axial movement of the hub is required

(a) a wood ruff key is used 
(b) a leather key is used 
(c) a round key used 
(d) flat saddle key is used. 

Ans:(b) a leather key is used

 

Q23. In automobile and allied industries mostly

(a) shaft with key ways are used 
(b) shafts having splines are used 
(c) shafts with serrations are used 
(d) (b) and (c) only. 

Ans:(d) (b) and (c) only.

 

Q24. Which one of the following is a wrong statement?

(a) Shafts having splines are relatively stronger than those having key ways. 
(b) Shape of wood-ruff key is like semicircular. 
(c) A tangent key is provided in pairs at right angles and each key withstands torsion in one direction only. 
(d) For heavy duty, hollow or flat saddle keys are used.

Ans:(d) For heavy duty, hollow or flat saddle keys are used.

 

Q25. A wood-ruff key is a key

(a) made from a cylindrical disc having segmental cross-section 
(b) which fits half in the key way of the hub and half in the key way of the shaft 
(c) which is flat on the shaft and fits in a key way in the hub 
(d) none of the above. 

Ans:(a) made from a cylindrical disc having segmental cross-section

 

Q26. A saddle key is a key

(a) made from a cylindrical disc having segmental cross-section 
(b) which fits half in the key way of the hub and half in the key way of the shaft 
(c) which is flat on the shaft and fits in a key way in the hub 
(d) none of the above. 

Ans:(c) which is flat on the shaft and fits in a key way in the hub

 

Q27. The most commonly used cross-section for a key is

(a) circular 
(b) square 
(c) rectangular 
(d) conical.

Ans:(c) rectangular

 

Q28. A lap joint connecting two plates of thickness 16 mm is to be designed for an axial load of 64000 N. The permissible stresses are tensile stress = 40 N/mm2, shear stress = 30 N/mm2 and crushing stress = 70 N/mm2. The diameter of the rivet would be equal to

(a) 244 mm 
(b) 24.4 mm 
(c) 2.44 mm 
(d) 10 mm. 

Ans:(b) 24.4 mm

 

Q29. The width of the plates in question 182, would be equal to

(a) 124.4 mm 
(b) 12.44 mm 
(c) 200 mm 
(d) 250 mm. 

Ans:(a) 124.4 mm

 

Q30. Choose the correct statement

(a) The diameter of the rivet, for the given thickness of the plate and to take up a given load, is obtained by Unwin’s formula. 
(b) The pitch of the rivets is calculated by equating the shearing strength to the tearing strength of the joint. 
(c) The thickness of the boiler shell should not be less than 7 mm. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.

 

    2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *