SECTION-4

 

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q11. The thickness (t) of a thick cylinder according to Lame’s theory is equal to

 

\[ (a) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{f+p}{f-p}\right)}-1\right]\] 

 

\[\text { (b) } \frac{d}{2}[\sqrt{(f+p)}-1] \] 

 

\[ \text { (c) } \frac{d}{2}\left[\sqrt{\frac{f-p}{f+p}}-1\right]\] 

 

\[\text { (d) } \frac{d}{2} \sqrt{(f-p)} \text {. } \] 

 

where f = Hoop stress, d = Internal diameter of the cylinder, and
p = Internal fluid pressure.

Ans:\[ (a) \frac{d}{2}\left[\sqrt{\left(\frac{f+p}{f-p}\right)}-1\right]\]

 

Q12. The maximum hoop stress in case of a thick cylinder is equal to

 

\[ (a) \frac{p\left(d_{o}^{2}-d_{i}^{2}\right)}{d_{0}^{2}+d_{i}^{2}}\] 

 

\[ \text { (b) } \frac{p\left(d_{o}^{2}+d_{i}^{2}\right)}{d_{o}^{2}-d_{i}^{2}}\] 

 

\[\text { (c) } \frac{p\left(d_{0}^{2}-d_{i}^{2}\right)}{d_{0}^{2}} \] 

 

\[\text { (d) } \frac{p\left(d_{0}^{2}+d_{i}^{2}\right)}{d_{i}^{2}} . \] 

 

where do = Outer diameter of cylinder, di = Inner diameter of cylinder, and
p = Internal fluid pressure.

Ans:\[ \text { (b) } \frac{p\left(d_{o}^{2}+d_{i}^{2}\right)}{d_{o}^{2}-d_{i}^{2}}\]

 

Q13. The frictional torque transmitted by a disc clutch, considering uniform pressure for a single friction surface is equal to

 

\[(a) \frac{2}{3} \mu W \frac{\left(r_{1}^{2}-r_{2}^{2}\right)}{\left(r_{1}^{3}-r_{2}^{3}\right)} \] 

 

\[\text { (b) } \frac{2}{3} \mu W \frac{\left(r_{1}^{3}-r_{2}^{3}\right)}{\left(r_{1}^{2}-r_{2}^{2}\right)} \] 

 

\[\text { (c) } \frac{1}{2} \pi W\left(r_{1}-r_{2}\right) \] 

 

\[ \text { (d) } \frac{1}{2} \pi W\left(r_{1}+r_{2}\right) \text {. }\] 

 

where W = Axial thrust with which the contact surfaces are held together,
r1 = Outer radius of the plate, and r2 = Inner radius of the plate.

Ans:\[\text { (b) } \frac{2}{3} \mu W \frac{\left(r_{1}^{3}-r_{2}^{3}\right)}{\left(r_{1}^{2}-r_{2}^{2}\right)} \]

 

Q14. In the links of suspension chains

(a) a cotter joint is used 
(b) a knuckle joint is used 
(c) both are used 
(d) none is used. 

Ans:(b) a knuckle joint is used

 

Q15. A cotter joint may fail due to

(a) shearing 
(b) bending 
(c) crushing 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q16. A knuckle joint may fail due to

(a) shearing 
(b) bending 
(c) crushing 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q17. When the horse power transmitted is maximum, the centrifugal tension is equal to

(a) one-half of the maximum tension 
(b) one-third to the maximum tension 
(c) one-fourth of the maximum tension 
(d) three times the maximum tension.

Ans:(b) one-third to the maximum tension

 

Q18. The power transmitted from the shaft by the key will be 100% if the shearing strength of the key is

(a) half the torsional shear strength of the shaft 
(b) 80% of the torsional shear strength of the shaft 
(c) 90% of the torsional shear strength of the shaft 
(d) equal to the torsional shear strength of the shaft. 

Ans:(d) equal to the torsional shear strength of the shaft.

 

Q19. For transmitting full power of the shaft, the length of the key (if the material of the key and shaft is same and width of key is one-fourth of the diameter of the shaft) should be equal to

(a) D 
(b) 1.25D 
(c) 1.571D 
(d) 1.75D. 

Ans:(c) 1.571D

 

Q20. Which of the following couplings is used to connect two shafts which are parallel and in line?

(a) muff-coupling 
(b) split-coupling 
(c) flange-coupling 
(d) any one of the above 
 

Ans:(d) any one of the above

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply