SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q71. For the same tension and co-efficient of friction, the type of belt which can transmit more power, is

(a) V-belt 
(b) flat belt 
(c) timing belt 
(d) none of the above. 

Ans:(a) V-belt

 

Q72. The type of belt used for obtaining clutch action by shifting the belt from a loose to a tight pulley, would be

(a) V-belt 
(b) flat belt 
(c) timing belt 
(d) none of the above. 

Ans:(b) flat belt

 

Q73. Chain drives are usually put out of the commission due to

(a) failure of joints and plates 
(b) chain elongation 
(c) water of sprocket teeth 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q74. Choose the wrong statement

(a) In a multiple V-belt drive, if one of the belts break, then the entire set of belts is replaced. 
(b) When the shafts are arranged in parallel and rotate in the same direction, an open belt drive is used. 
(c) The ratio of driving tensions in V-belt drive is more than flat bell drives. 
(d) For rope drive, the groove angle of the pulley is usually 20 to 30°. 

Ans:(d) For rope drive, the groove angle of the pulley is usually 20 to 30°.

 

Q75. The included angle for the V-belt varies from

(a) 10° to 20° 
(b) 20° to 30° 
(c) 30° to 40° 
(d) 40° to 50°. 

Ans:(c) 30° to 40°

 

Q76. Angle of contact, if both the pulleys are of the same material, is the

(a) angle of contact at the bigger pulley 
(b) angle of contact at the smaller pulley 
(c) mean angle or contact at both the pulley 
(d) difference of the angle of contact at the bigger and smaller pulley. 

Ans:(b) angle of contact at the smaller pulley

 

Q77. When the pulleys are made of different material, then design will refer to the pulley for which

(a) μ × θ is maximum 
(b) μ × θ is minimum 
(c) μ × θ = l 
(d) μ × θ > 1.

Ans:(b) μ × θ is minimum

 

Q78. Which of the following couplings is used to connect two shafts which are not parallel (or which are out of line)?

(a) muff-coupling 
(b) universal-coupling 
(c) Oldham-coupling 
(d) both (b) and (c). 

Ans:(d) both (b) and (c).

 

Q79. Which one of the following couplings is used to connect two shafts when the shafts are having relative speed?

(a) muff-coupling 
(b) flange-coupling 
(c) fluid-coupling 
(d) compression-coupling. 

Ans:(c) fluid-coupling

 

Q80. In designing a flange-coupling, the hub diameter and pitch circle diameter is taken as

(a) Hub dia = 2D and pitch circle dia = 4D 
(b) Hub dia = 3D and pitch circle dia = 2D 
(c) Hub dia = 1.5D to 2D and pitch circle dia = 3D 
(d) Hub dia = 2.5D and pitch circle dia = 5D. 
where D = Diameter of solid shaft.

Ans:(c) Hub dia = 1.5D to 2D and pitch circle dia = 3D

 

    2      3      4      5      6      7      8

 

 

Back

Go to Section-4

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *