SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q61. When threading a pipe, the cutting oil is used to

(a) lubricate the dies 
(b) provide cooling action 
(c) remove chips 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q62. The type of threads best suited for tight leakage joints would be

(a) acme 
(b) buttress 
(c) square 
(d) national pipe threads (NPT). 

Ans:(d) national pipe threads (NPT).

 

Q63. The diameter of the pin of a knuckle joint is obtained by considering the failure of the pin due to

(a) shearing 
(b) tension 
(c) bending 
(d) crushing. 

Ans:(a) shearing

 

Q64. The thickness of the cotter is generally taken equal to

(a) 0.5d 
(b) 0.4d 
(c) 0.31d 
(d) 0.10d.

Ans:(c) 0.31d

 

Q65. The circumferential stress (hoop stress) induced in the material of a thin cylinder, subjected to an internal pressure of intensity p, is assume to be

(a) having maximum stress at the outer radius and minimum stress at inner radius 
(b) having maximum stress at the inner radius and minimum stress at outer radius 
(c) uniformly distributed across the thickness of the wall 
(d) none of the above. 

Ans:(c) uniformly distributed across the thickness of the wall

 

Q66. The circumferential stress induced in the material of a thick cylinder, subjected to an internal pressure of intensity p, is

(a) having maximum stress at the outer radius and minimum stress at the inner radius 
(b) having maximum stress at the inner radius and minimum stress at the outer radius 
(c) uniformly distributed across the thickness of the wall 
(d) none of the above.

Ans:(b) having maximum stress at the inner radius and minimum stress at the outer radius

 

Q67. In chain drive, it is usually preferable to use

(a) odd number of teeth on sprocket 
(b) even number of teeth on sprocket 
(c) fifty number of teeth on sprocket 
(d) none of the above. 

Ans:(a) odd number of teeth on sprocket

 

Q68. Choose the correct statement

(a) In motor cycle silent type of chain is used. 
(b) Silent chain is made of three or more roller chains. 
(c) Friction radius for new clutches compared to worn-out would be more. 
(d) Unit of dynamic viscosity are N m/s2. 

Ans:(c) Friction radius for new clutches compared to worn-out would be more.

 

Q69. Which one of the following ropes is most flexible?

(a) 6 by 38 
(b) 6 by 30 
(c) 5 by 19 
(d) 6 by 9. 

Ans:(a) 6 by 38

 

Q70. Cotter joints is used to connect two co-axial rods which are subjected to

(a) bending 
(b) twisting 
(c) axial loading 
(d) all of the above .

Ans:(c) axial loading

 

1      2      3          5      6      7      8
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Machine Design MCQ – Section-1
 
Machine Design MCQ – Section-2
 
Machine Design MCQ – Section-3
 
Machine Design MCQ – Section-4
 
Machine Design MCQ – Section-5
 
Machine Design MCQ – Section-6
 
Machine Design MCQ – Section-7
 
 

Go to Home Page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *