SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ
 
Q51. The design of a pressure vessel, having thin walls, is based on

(a) longitudinal stress 
(b) hoop stress 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(b) hoop stress

 

Q52. A spherical vessel of 2 m diameter is subjected to an internal pressure of 16 kg/cm2. If the maximum stress in the material of the vessel is limited to 800 kg/cm2 and efficiency of joint is 80% then the thickness of the vessel will be

(a) 2.0 cm 
(b) 1.75 cm 
(c) 1.50 cm 
(d) 1.25 cm. 

Ans:(d) 1.25 cm.

 

Q53. Which one of the following equations is used in the design of thick cylinders?

(a) Lame’s equation 
(b) Clavarino’s equation 
(c) Barlow’s equation 
(d) any one of the above 

Ans:(d) any one of the above

 

Q54. A liquid under a pressure of 140 kg/cm2 is stored in a thick cast steel cylinder of inside diameter 40 cm. Flat cover plates are used for closing the two ends of the cylinder. If the maximum hoop stress in the material of the cylinder is limited to 560 kg/cm2, the wall thickness of the cylinder would be approximately

(a) 4 cm 
(b) 5 cm 
(c) 6 cm 
(d) 7 cm. 

Ans:(c) 6 cm

 

Q55. A liquid under a pressure of 140 kg/cm2 is stored in a thick cast steel cylinder of inside diameter 40 cm. Flat cover plates are used for closing the two ends of the cylinder. If the maximum hoop stress in the material of the cylinder is limited to 560 kg/cm2,, the permissible tensile stress for the material of the plate is 600 kg/cm2, the minimum necessary thickness of the cover plates would be

(a) 4 cm 
(b) 6 cm 
(c) 8 cm 
(d) 10 cm.

Ans:(c) 8 cm

 

Q56. The spigot and socket joint is mostly used for pipes which

(a) carry steam at high pressure 
(b) carry water at low pressure 
(c) are burried in the earth 
(d) carry fluid at high pressure. 

Ans:(c) are burried in the earth

 

Q57. The hydraulic pipe joint is mostly used for pipes which

(a) carry steam at high pressure 
(b) carry water at low pressure 
(c) are hurried in the earth 
(d) carry fluid at high pressure.

Ans:(d) carry fluid at high pressure.

 

Q58. If the ratio of allowable stress to the fluid pressure inside the pipe is more than 6.0, then thickness of the pipe is given by

(a)p ×d/2f    + C 
(b)p× d/4×f   + C 
(c) 2p ×d/f  +C 
(d)2p+d/3f  + C. 
where p = Internal fluid pressure, d = Internal diameter of pipe
f = Allowable stress in the pipe material, and
C = A constant which is equal to 0.9 for a cast iron pipe and = 0.3 for a steel pipe.

Ans:(a)p ×d/2f    + C

 

Q59. The stress induced in a thin cylinder (subjected to internal fluid pressure) parallel to the axis of the cylinder is

(a) two times the circumferential stress 
(b) equal to the circumferential stress 
(c) one-half of the circumferential stress 
(d) one-third of the circumferential stress.

Ans:(c) one-half of the circumferential stress

 

Q60. The loose knuckle pin in the fork will be subjected to

(a) shearing 
(b) bending 
(c) crushing 
(d) tearing.

Ans:(b) bending

 

1      2      3          5      6          8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply