SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q41. The type of springs used, where the space is relatively small and large amount of energy must be stored, are

(a) spiral torsion spring 
(b) helical spring 
(c) leaf spring 
(d) bellevile spring. 

Ans:(a) spiral torsion spring

 

Q42. The Wahl’s stress factor is used mostly for the design of

(a) spiral torsion spring 
(a) spiral torsion spring 
(c) leaf spring 
(d) bellevile spring.

Ans:(a) spiral torsion spring

 

Q43. For a block brake, the equivalent co-efficient of friction is equal to

(a) μ sin θ/2θ +sin 2θ
 (b) 4 μ sin θ/2θ +sin 2θ
(c) 4μ sin θ/θ +4sin 2θ
(d) μ sin θ/θ +2 sin 2θ
where θ = Semiblock angle, and μ = Actual co-efficient of friction.

Ans: (b) 4 μ sin θ/2θ +sin 2θ

 

Q44. In motor cars, commonly used type of brake is

(a) internal expanding brake 
(b) shoe brake 
(c) band brake 
(d) any one of the above. 

Ans:(a) internal expanding brake

 

Q45. The ratio of shoe width to wheel diameter in block brakes is kept between

(a) 0.75 to 1.0 
(b) 0.5 to 0.75 
(c) 0.25 to 0.5 
(d) 0.1 to 0.25. 

Ans:(c) 0.25 to 0.5

 

Q46. A zero film bearing is one in which

(a) there is no lubricant between the journal and bearing 
(b) there is a thin film of lubricant between the journal and the bearing 
(c) there is a thick film of lubricant between the journal and the bearing 
(d) steady load is supported without any relative motion between the journal and the bearing. 

Ans:(a) there is no lubricant between the journal and bearing

 

Q47. A hydrodynamic lubricated bearing is one in which

(a) there is no lubricant between the journal and bearing
(b) there is a thin film of lubricant between the journal and the bearing 
(c) there is a thick film of lubricant between the journal and the bearing 
(d) steady load is supported without any relative motion between the journal and the bearing.

Ans:(c) there is a thick film of lubricant between the journal and the bearing

 

Q48. In the above question, the axial force on the friction faces would be equal to

(a) 1000 N 
(b) 1200 N 
(c) 1250 N 
(d) 1500 N. 

Ans:(c) 1250 N

 

Q49. The uniform pressure theory gives

(a) same frictional torque as uniform wear theory 
(b) higher frictional torque than the uniform wear theory 
(c) lesser frictional torque than the uniform wear theory 
(d) none of the above.

Ans:(b) higher frictional torque than the uniform wear theory

 

Q50. In the design of steam boilers, according to Boilers Code, the factor of safety should be at least equal to

(a) 2 
(b) 3 
(c) 5 
(d) 8.

Ans:(c) 5

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *