SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ
Q31. Springs are used mainly

(a) to store strain energy 
(b) to absorb shocks and vibrations 
(c) to return an element to its original position 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q32. A spring material should have the following properties

(a) high yield strength 
(b) high breaking strength 
(c) more hardness 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.
 

 

Q33. In a helical spring if the pitch angle is less than 10° (or the pitch of the helix is small compared with the mean diameter of the coils) and the spring is subjected to an axial compressive or tensile load, the stress induced in the wire would be

(a) compressive only 
(b) tensile only 
(c) bending only 
(d) shear only 

Ans:(d) shear only

 

Q34. The maximum shear stress induced in the wire of a circular section of a helical spring depends on

(a) the material of wire 
(b) size of cross-section 
(c) the ratio D/d 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q35. The ratio of the mean diameter of the coil to the diameter of the wire (i.e., D/d) is known as

(a) solid length of spring 
(b) free length of spring 
(c) spring index 
(d) spring rate. 

Ans:(c) spring index

 

Q36. The wire of a close-coiled helical spring on compression, is subjected to

(a) compression 
(b) tension 
(c) shear 
(d) all of the above. 

Ans:(b) tension

 

Q37. Two springs (each having stiffness K) are in parallel. The overall stiffness of the two springs would be equal to

(a) 2K 
(b) K 
(c) K/2 
(d) K/4. 

Ans:(a) 2K

 

Q38. Two springs (each having stiffness K) are in series. The overall stiffness of the two springs would be equal to

(a) 2K 
(b) K 
(c) K/2 
(d) K/4.

Ans:(c) K/2 v

 

Q39. Choose the correct statement

(a) The ratio of the mean diameter of the coil to the diameter of the spring wire is known as spring index. 
(b) The product of total number of coils and the diameter of the spring wire gives the solid length of the spring. 
(c) If the helix angle is more than 10°, the helical spring is called open-coiled helical spring. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.
 

 

Q40. The type of springs, mostly used in railway wagon coach and road vehicles, are

(a) spiral torsion spring 
(b) helical spring 
(c) leaf spring 
(d) bellevile spring.

Ans:(c) leaf spring

 

    2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply