SECTION-3

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q11. Which one of the following is a solid lubricant?

(a) mineral oil 
(b) grease 
(c) graphite 
(d) synthetic oil. 

Ans:(c) graphite

 

Q12. Which one of the following is a semi-liquid lubricant?

(a) mineral oil 
(b) grease 
(c) graphite 
(d) synthetic oil. 

Ans:(b) grease

 

Q13. The bearing characteristic number relating the absolute viscosity (Z) of lubricant, speed (N) of journal and bearing pressure (p) on the projected bearing area is given by

(a) Zp/N
(b) Z/Np
(c) ZN/p
(d) p/NZ

Ans:(c) ZN/p

 

Q14. If there are n1 number of discs on the driving shaft and n2 number of discs on the driven shaft, then number of pairs of contact surfaces would be equal to

(a) n1 + n2
(b) 2(n1 + n2
(c) n1 + n2 – 1 
(d) n1 + n2 – 2.

Ans:(c) n1 + n2 – 1

 

Q15. The outside and inside diameters of contact surfaces of a multidisc clutch are 24 cm and 16 cm respectively. The clutch has three discs on the driving shaft and two on the driven shaft. The number of pairs of contact surfaces would be

(a) 5 
(b) 6 
(c) 4 
(d) 3. 

Ans:(c) 4

 

Q16. The outside and inside diameters of contact surfaces of a multidisc clutch are 24 cm and 16 cm respectively. The clutch has three discs on the driving shaft and two on the driven shaft., the wear is uniform, the friction radius will be equal to

(a) 10 cm 
(b) 6 cm 
(c) 4 cm 
(d) 3 cm. 

Ans:(a) 10 cm

 

Q17. The outside and inside diameters of contact surfaces of a multidisc clutch are 24 cm and 16 cm respectively. The clutch has three discs on the driving shaft and two on the driven shaft., the wear is uniform, the friction radius will be equal to, co-efficient of friction = 0.25 and power transmitted = 22 kW at 1680 r.p.m., then torque transmitted will be equal to

(a) 150 cm 
(b) 125 cm 
(c) 100 cm 
(d) 80 cm.

Ans:(b) 125 cm

 

Q18. Which one of the followings is a wrong statement?

(a) The value of Wahl’s stress factor (K) for springs decreases exponentially with the increase of value of spring index (C). 
(b) The spring mostly used in gramophones is flat spiral spring. 
(c) The deflection of the helical spring is directly proportional to the cube of mean diameter of coil.
(d) With the increase of the size of the wire of the compression springs, the allowable stress increases.

Ans:(d) With the increase of the size of the wire of the compression springs, the allowable stress increases.

 

Q19. The cracks due to fatigue spreads only by

(a) tensile stress and in direction along the tensile stress 
(b) compressive stress and in direction along the compressive stress 
(c) shear stress 
(d) tensile stress and in direction perpendicular to the tensile stress. 

Ans:(d) tensile stress and in direction perpendicular to the tensile stress.

 

Q20. Which of following is a friction clutch?

(a) cone clutch 
(b) band clutch 
(c) disc clutch 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

    2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply